Cu metroul suntem “ori la bal, ori la spital”. Moment de cotitură pentru Cluj și Emil Boc

Există șanse ca Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cel care poate aduce în România granturi și credite cu dobândă redusă de 30 de miliarde de euro, să conțină printre proiectele sale și metroul de la Cluj. Este exact motivul de mândrie al localnicilor, încă un argument pentru care se consideră mai avansați decât alte orașe din țară. Pe de altă parte, este fix investiția care, dacă lucrurile vor fi prost gestionate, va duce municipiul la “sapă de lemn”.
Primarul Emil Boc a anunțat că, dacă va fi acceptat spre finanțare prin PNRR, metroul va fi funcțional în 2026. Proiectele finanțate prin program au acest an ca punct terminus. Toate anunțurile anterioare vorbeau însă despre un proiect de metrou întins pe 15-20 de ani. Mai mult, studiul de prefezabilitate indica o perioadă de execuție de aproape 11 ani. Se poate face, totuși, în cinci ani?
Activistul civic și de mediu Szakats Istvan crede că primarul Emil Boc se hazardează, întrucât, dacă lucrările nu se vor termina la timp, Clujul ar urma să returneze un miliard de euro. De aici și expresia “ori la bal, ori la spital”.
Bugetul anual al municipiului, cu toate salariile și sporurile incluse, dar și dichisit cu fonduri europene, abia trece de 300 de milioane de euro. Asta în caz că vă gândiți că returnăm miliardul fără niciun efort.
“Ne reamintim că propunerea finală a României pentru PNRR se va compila la sfârșitul lunii aprilie, iar Studiul de Fezabilitate al proiectului de metrou va ieși abia cu 5 luni mai târziu, în septembrie. Această sincopă produce două mari probleme. Prima privește “maturitatea” proiectului. Anume, UE cere ca proiectele “prinse” în PNRR să fie “mature”. Dar, în cazul propunerii municipiului Cluj-Napoca, proiectul ar trebui să fie considerat “matur” pe baza unui singur studiu (cel de Prefezabilitate) existent la data depunerii proiectului – în condițiile în care studiul, cu ale sale 11 ani și 7 luni timp de execuție (adică finalizare estimată în 2032) de fapt descalifică din start înscrierea proiectului în PNRR (finalizare obligatorie în 2026). Ce argumente auxiliare i-ar mai putea aduce edilul Boc ministrului Ghinea (USR+) privind maturitatea proiectului, în condițiile în care Studiul de Fezabilitate nu numai că nu este gata, dar chiar ar putea să recomande fazarea proiectului, este deosebit de neclar. A doua problemă este că banii UE pentru proiectele “prinse” în PNRR vin cu niște condiții stricte și explicite: cei care nu reușesc să-și finalizeze proiectele până în 31.12.2026, trebui să returneze integral banii. Integral. În cazul Clujului, un miliard de euro. În aceste condiții, enunțul politic al primarului, care reduce termenul de execuție al proiectului de la 11 ani și 7 luni la mai puțin de jumătate din microfon, pare cu atât mai hazardat”, a scris Szakats pe Facebook. AICI postarea sa.
26
de luni, peste doi ani, ar trebui să dureze doar proiectarea metroului, conform studiului de prefezabilitate. Deci mai rămân trei ani pentru lucrări.
Până de curând, primarul Emil Boc susținea și că centura metropolitană va fi terminată până în decembrie 2023. Asta chiar și după ce fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, a prezentat fazarea proiectului până în 2026.
Duși cu vorba. Când va fi gata, de fapt, centura metropolitană
Se poate finaliza metroul la timp? Cu siguranță. Mai ales dacă s-ar propune spre realizare în China. 🙂 Va fi gata în 2026? Păi licitații, contestații, exproprieri, descoperiri arheologice, întârzieri execuție lucrări – toate acele situații care s-au mai întâmplat în România și care fac, de exemplu, ca autostrada Sebeș – Turda, ce trebuia finalizată în 2014, să nu fie complet circulabilă nici astăzi. Toate acele situații care s-au mai întâmplat în România care ne spun că suntem mai aproape de spital decât de bal.
CITAT
„Domnule primar, știm că mereu e altcineva de vină. Arhitecții. Drobul de sare. Bucureștiul. Dar s-ar putea ca proiectul Metroului Municipiului Cluj-Napoca să fie inclus în PNRR, să ajungă la contractare, iar primăria să ajungă să primească miliardul de euro. Atunci, după ce marea euforie va trece, ne vom pune pe treabă. Iar Clujul va începe, cu mare elan, să-și sape propria groapă”.
Szakats Istvan, activist civic și de mediu