Duși cu vorba. Când va fi gata, de fapt, centura metropolitană

Autor  Ionel Lespuc   în       2 saptãmâni în urmã     1884 Vizualizări  

Primarul Emil Boc a spus, de mai multe ori, că centura metropolitană a Clujului ar urma să fie terminată în actualul exercițiu al Comisiei Europene. Asta înseamnă 2023. 

„Există șanse ca până în 31 decembrie 2023, ultima zi când se pot cheltui bani europeni din actualul exercițiu financiar, să fie gata centura metropolitană, totul depinzând de Guvernul României, de Ministerul Transporturilor și CNAIR, ca titulari de contract în raport cu Uniunea Europeană”, a spus Boc. Pe de altă parte, primarul a subliniat cât de important este faptul că guvernul este liberal și înțelege nevoile Clujului.

Centura din fonduri europene este colacul de salvare pentru traficul aglomerat din Cluj-Napoca, dar și din Florești, Baciu sau Gilău. “Veți vedea că traficul se va reduce semnificativ în municipiu”, a anunțat primarul.

Ei bine, a devenit clar să sunt vorbe goale. Centura metropolitană nu are șanse NICI MĂCAR TEORETICE să fie gata când spune Emil Boc. 

Pe site-ul Primăriei tocmai a fost publicat memoriul de prezentare al proiectului, pentru obținerea autorizației de mediu. Documentul este elaborat de specialiștii de la EPMC Consulting SRL.

“Perioada propusă pentru execuția lucrărilor 3,5 ani-42 luni. Estimăm termenul de începere a lucrărilor anul 2022”, arată proiectanții. Dacă lucrările ar începe cândva în 2022, nu s-ar putea finaliza decât cel mai devreme în 2025! 

Deci cât spune primarul plus doi. Dar, dacă am fi răutăcioși, am întreba când s-au făcut ultima dată în România 60 de kilometri de drum nou în 3 ani și jumătate. Înarmați-vă cu răbdare, prieteni.

41,8

kilometri ar urma să aibă centura Clujului, care va avea regim de autostradă, iar 20 de kilometri este lungimea drumurilor de legătură, care vor fi cu o bandă pe sens. De licitația de execuție ar urma să se ocupe CNAIR.

Și încă ceva. Vă amintiți că primarul Emil Boc spunea, acum câțiva ani, că centura ar urma să coste 150 de milioane de euro? Încă un pasaj din memoriu: “Valoarea aproximativă a investiției este de 480,382 milioane de euro pentru Centura Metropolitană TR 35 și 180,737 milioane euro pentru drumurile de legătută care aparțin de CNAIR”. Asta înseamnă peste 660 de milioane de euro. Eram pe acolo :).

About