Confuzie și lipsă de viteză. Programul care dezbracă Primăria în pielea goală

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     975 Vizualizări.  

Când privim administrația locală clujeană, îl vedem pe Emil Boc. Primarul Clujului este omul mereu sigur pe sine, cu răspunsuri la toate întrebările, chiar și la cele la care nu știe de fapt răspunsul :). Are șarm, vorbește cu toată lumea; se adaptează și la o discuție academică, dar și la una de șezătoare. Numai că municipalitatea, per ansamblu, nu este așa. Primăria administrează cum poate Clujul, chiar dacă pe dumneavoastră încearcă să vă manipuleze, prezentându-vă doar succesele.

Azi vă propun să ne oprim la capitolul “bugetare participativă”. Clujul a dat tonul bugetării participative online, preluând un model care funcționează în Portugalia. Ideea este foarte generoasă: fiecare dintre noi se poate implica (și probabil chiar trebuie să o facă) în dezvoltarea orașului. Nu ieșiți de pe articol: chiar și dumneavoastră ar trebui să vă gândiți puțin.

Numai că acest program util, generos și modern dezbracă în pielea goală Primăria. Ne arată cât de lent se mișcă ea, cât de greu își pune rotițele în mișcare. Aaaaa… Scuze, am căscat. 🙂 Nu vă las fără exemple, ca să demonstrăm ipoteza acestei probleme.

Au trecut doi ani de la demararea programului și, probabil luna viitoare, va porni al treilea. Sunt 30 de proiecte câștigătoare și ia să vedem câte s-au implementat din 2017 încoace.

Din primul an, avem AUTOBUZE ȘCOLARE (tocmai se pregătește includerea a cinci noi școli în program), TOALETE PENTRU TOȚI (mă rog, nu chiar pentru toți, că sunt funcționale doar două) și ARTĂ ÎN CURTEA ȘCOLII (de fapt, în curtea unei singure școli).  TRECERILE DE PIETONI SUPRAILUMINATE sunt în implementare, ne pregătim să ne bucurăm pentru prima realizată, pe strada București.

Din al doilea an nu avem nimic. Ba da, un DEFIBRILATOR pe care l-a cumpărat o asociație de studenți și a fost instalat în incinta UBB, dar cu care Primăria s-a mândrit. 

25

de proiecte sunt, așadar, în diverse stadii. Câteva se află la 0%, chiar dacă site-ul bugetareparticipativa.ro s-ar putea să vă spună că s-au făcut demersuri. Pentru altele chiar se fac pași, aș fi incorect să nu recunosc.

O problemă a acestui proiect este cea a selecției: Primăria alege inclusiv proiecte care nu sunt noi, probabil din comoditate, și acceptă nu se știe de ce idei care nu se încadrează în plafonul de 150.000 de euro. Asta s-a întâmplat la școli și, cum sunt mulți părinți implicați, s-ar putea să existe o rațiune electorală.

Cum spuneam, în scurt timp se lansează al treilea program de bugetare participativă. Este bine să vă implicați, Clujul este al fiecăruia dintre noi, nu doar al celor pe care i-am desemnat să ni-l gestioneze. Veți afla și dumneavoastră cu această ocazie că în Primărie există suficientă confuzie și lipsă de viteză, dar e normal, având în vedere că instituția are tot mai mulți angajați și tot mai bine plătiți :).

About