Clujul va monitoriza poluarea unde e mai mică, în parcuri È™i cimitire. PetiÈ›ie: „Este de neînÈ›eles È™i inacceptabil”

Autor  admin   în       1 lunã în urmã     453 Vizualizări.  

Un activist de mediu clujean, Serioja Ruscovan, a lansat o petiÈ›ie prin care cere instalarea unor echipamente performante de determinare a calității factorilor de mediu – poluarea aerului, zgomotului si radioactivitaÈ›ii. România a primit finanÈ›are PNRR pentru acest tip de echipamente. La Cluj urmează să se instaleze senzori de monitorizare a poluării aerului, dar, potrivit lui Ruscovan, în locuri unde poluarea este evident mai scăzută.

„Din corespondenÈ›a purtată de grupul civic „Nu ne mai zburati somnul!” cu AgenÈ›ia NaÈ›ională de ProtecÈ›ie a Mediului, reiese ca la Cluj-Napoca echipamentele performate, cu staÈ›ii fixe È™i permanente de monitorizare, vor fi instalate in parcuri È™i cimitire. In Cluj-Napoca, conform corespondenÈ›ei cu ANPM, nu s-a considerat necesară montarea senzorilor PM2.5 È™i nu ni s-a comunicat în clar daca vor exista senzori PM10.

In consecință, ne exprimăm nemulÈ›umirea profundă față de gestionarea defectuoasă a fondurilor europene alocate proiectului PNRR „Echipamente de monitorizare a calității aerului, radioactivității È™i zgomotului” destinat AgenÈ›iei NaÈ›ionale de ProtecÈ›ia Mediului, pentru oraÈ™ul Cluj-Napoca.

Este de neînțeles și inacceptabil ca, în loc să adresăm problemele reale ale poluării aerului și zgomotului din zonele orașului unde oamenii iși duc viața de zi cu zi, cum sunt zonele rezidențiale, cartierele invecinate și de sub culoarul de zbor al aeroportului Cluj, zonele de langă calea ferată sau bulevardele principale, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) și Primăria Cluj-Napoca au ales să măsoare cu echipamente performante și de ultimă generație calitatea mediului în Parcul Micro II – Detunata, Parcul Cetăţuia, Parcul Iuliu Haţieganu, Parcul Feroviarilor, Cimitirul Central, Cimitirul Israelit, Grădina Botanică.

Această decizie ignoră total solicitarea grupului civic ‘Nu ne mai zburaÈ›i somnul’, care a cerut explicit ca o parte din echipamentele de monitorizare fixe să fie plasate È™i sub culoarul de zbor, incepând cu vecinatatea aeroportului. Refuzurile ANPM È™i lipsa unei consultări publice pe acest subiect nu fac decât să adâncească îngrijorările noastre cu privire la transparenÈ›a È™i eficacitatea folosirii fondurilor europene PNRR”, a transmis Serioja Ruscovan.

PETIÈšIA LANSATÄ‚ DE RUSCOVAN POATE FI CITATÄ‚ AICI.

About