Clujeni, pregătiți-vă! „Cel puțin un an, circulația pe axa vest-est va fi complet blocată”

Invitatul săptămânii la emisiunea Real Estate Agenda, produsă de Napoca Live, în colaborare cu Media9, a fost consilierul local Călin Groza. Acesta a tras un semnal de alarmă în legătură cu modul în care se va desfășura circulația rutieră din Cluj odată cu demararea lucrărilor la metrou.
“Trebuie venit cu un plan de transport public alternativ. Clujul, pe axa principală, vest-est, de la Bucium la Piața Mărăști, va fi săpat, cel puțin un an circulația pe această axă va fi complet blocată. Si atunci trebuie să avem un transport public alternativ, pe alte rute și trebuie să avem un plan foarte clar înainte să dăm drumul la șantier”, a spus Groza.
40
de autobuze ar urma să pună la dispoziția Clujului executantul liniei de metrou, iar acestea autobuze ar urma să înlocuiască troleibuzele de pe axa principală.
Vezi AICI emisiunea Real Estate Agenda, cu Călin Groza.
La Cluj s-a anunțat astăzi executantul primei linii de metrou din afara Bucureștiului: este vorba despre asocierea Gülermak, Arcada, Alstom, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Sixense, EPC, Vertatel, TIAB, Total Business Land, DP Cons, Aqua Prociv, Prota Müheldislik, Yuksel, SC Logic IT, Danavi, SC Logic Consult. Oferta financiară a fost de 9.059.483.352,07 lei fără TVA (față de valoarea estimată de 9.064.456.067 lei fără TVA), adică aproape 2,2 miliarde de euro.
Primarul Emil Boc a anunțat astăzi, la solicitarea Media9, cum vor decurge în continuare demersurile pentru metrou. Boc a răspuns și îngrijorării că, potrivit legii, numai Metrorex poate face exproprieri pentru linii de tren subteran. “S-a schimbat legea și putem face noi exproprierile, cu aprobarea Mininsterului Transporturilor. După finalizarea licitației (expirarea perioadei de contestații sau soluționarea contestațiilor) vom prezenta calendarul împreună cu firma câștigătoare”, a spus primarul.
MAGISTRALA I DE METROU CLUJ este o linie de metrou ușor cu lungimea de 21,03 km, cu 19 stații subterane și 1 un depou suprateran, în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 sec: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens).