Centrele satelor Răchițele și Mărgău vor fi amenajate de urbaniștii de la CJ Cluj. Un proiect mai amplu vizează amenajarea sitului „Cascada Răchițele”
Consiliul Județean Cluj anunță că, prin intermediul structurii sale de specialitate, Direcția de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, a realizat un proiect urbanistic de amenajare a centrelor satelor Mărgău și Răchițele. Proiectul a fost realizat în colaborare cu Primăria Mărgău.
Documentația de urbanism urmează a fi dezbătută de membrii Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (CTATU) Cluj.
DECLARAȚIE
„Nefiind necesară realizarea unui plan urbanistic zonal, am creionat aceste idei de amenajare a zonei centrale pentru două sate, extrem de pitorești, specifice zonei montane a județului Cluj. În acest fel, am propus primăriei Mărgău o viziune de dezvoltare și amenajare rurală, de care aceasta va trebui să țină cont în momentul în care va solicita autorizația de construire și demararea efectivă a proiectelor de execuție. Păstrarea caracterului local și uniformizarea urbanistică a patrimoniului construit din zona rurală reprezintă o prioritate și o constantă a activității instituției pe care o conduc”.
Alin Tișe, președintele CJ Cluj
Ce amenajări se fac în centrul satului Răchițele
Astfel, în ceea ce privește centrul satului Răchițele, respectiv incinta și accesul la căminul cultural, Consiliul Județean a propus o reorganizare a întregului amplasament, prin utilizarea de materiale naturale, specifice zonei. Concret, au fost propuse lucrări de refațadizare și acces, de amenajare de locuri cu parcare, accese auto și pietonale, spații verzi și parkinguri velo. De asemenea, este urmărită și refacerea parapetului ce împrejmuiește Valea Stanciului, din vecinătate. Prin această idee de amenajare, Consiliul Județean urmărește crearea unui punct de plecare pentru un proiect mai amplu care vizează amenajarea sitului „Cascada Răchițele”.
Centrul satului Mărgău va fi și el amenajat
Referitor la centrul satului Mărgău, care cuprinde incinta primăriei și zona de acces, Consiliul Județean a propus sistematizarea întregului amplasament, prin reorganizarea spațiului și utilizarea de materiale naturale, atât pentru organizarea incintei primăriei, cu acces pietonal, carosabil, loc de joacă și părculeț pentru copii, cât și refacerea împrejmuirii existente și a parapetului de la nivelul văii ce traversează satul.