Cât niște supermarketuri :). Case „de bogați”, avizate de arhitectul șef
Proiectul construcției a două case futuriste pe strada Cetății din Cluj-Napoca a fost discutat săptămâna trecută de Comisia de urbanism, iar acesta urmează să primească avizul arhitectului șef al municipiului, Daniel Pop. În ciuda designului inovator, care a atras laude, proiectul a stârnit îngrijorări din partea vecinilor cu privire la soluțiile de fundare și posibilele efecte asupra terenurilor adiacente ale săpăturilor.
Strada Cetății este cea care urcă dinspre intersecția „7 străzi” spre Belvedere.
Echipa sa de proiectare de la Conproex, biroul arhitectului Andrei Varga, a primit felicitări din partea arhitectului șef, deși acesta a ținut să spună că soluția volumetrică este „zbuciumată”. Pop a sugerat beneficiarului să facă un studiu geotehnic mai devreme decât este necesar conform procedurilor, pentru a liniști temerile vecinilor. „Nu vă cer expertiză geotehnică, că nu pot. PUG-ul nu prevede așa ceva, dar măcar o verificare suplimentară Af (adâncimea de fundare n.r.). Oricum o făceați la faza de autorizare,” a declarat Daniel Pop.
Totodată, el a recomandat ca raportul geotehnic să fie împărtășit vecinilor odată ce va fi finalizat, pentru a le clarifica situația și a le oferi informații despre soluțiile de fundare. „Vă rog să-l dați și vecinilor ca să se lămurească, să vadă și care sunt straturile, care e soluția de fundare.”
Detalii despre proiect
Pe terenul cu suprafața de 1.546 mp, amplasat pe strada Cetății, urmează să fie construite două case unifamiliale moderne:
•Imobilul C1 va avea o suprafață desfășurată de 873,30 mp și o înălțime maximă de 12 metri. Pentru acest imobil, vor fi disponibile 6 locuri de parcare, dintre care 5 în garaj și 1 la sol pentru vizitatori.
•Imobilul C2 va avea o suprafață desfășurată de 495,00 mp și o înălțime maximă de 8 metri. Și aici vor fi prevăzute 6 locuri de parcare, dintre care 5 în garaj.
Când te gândești că unii dintre clujeni locuiesc în 30-50 de metri pătrați, devine clar de ce am pus acel „de bogați” în titlu.
Ambele imobile sunt integrate în declivitatea terenului, iar 40% din suprafața totală a terenului va fi alocată spațiilor verzi.