Bonele rămân în ilegalitate. Boc: “Am organizat curs, nu există interes”
La Cluj a apărut, în 2019, ideea ajutorului pentru bone. Nu sunt locuri suficiente în creșe, așa că Primăria s-a arătat dispusă să suporte o parte din cheltuielile familiilor pentru bone. Proiectul a răsărit și, imediat, a apus. Motivul este acela că bonele fug de birocrație și preferă să își desfășoare activitatea în afara cadrului legal. Preferă ca veniturile să nu le fie fiscalizate.
Pentru a putea finanța familiile, Primăria a condiționat ca bonele să fie calificate. După o hotărâre de Consiliu Local din 2020, s-a organizat împreună cu AJOFM un curs de 120 de ore, la care nu s-a prezentat nimeni.
“Nu sunt bone. Am pregătit cu AJOFM un curs de 120 de ore pentru persoanele interesate, ca să le putem acorda sprijin financiar după aceea. Sunt sunt persoane interesante. Avem banii pregătiți, dar nu au fost solicitări. 120 de ore de curs nu este sfârșitul lumii, iar la final ar primi un certificat care să ateste calificarea”, a spus azi Emil Boc, la Realitatea FM.
Pentru venituri nete lunare pe membru de familie de sub 2.080 de lei, cuantumul ajutorului pentru plata bonelor este de 710 lei, între 2.081 şi 2.500 de lei – 550 lei, între 2.501 şi 3.000 de lei – 390 de lei, iar între 3.001 şi 3.500 de lei – 250 de lei.
Există și o condiție pusă familiilor: aceea de a fi încercat să înscrie copiii la creșe sau grădinițe și să nu fi refuzat vreun loc care li s-a oferit.