Aviz favorabil! Discuții aprinse la „proiectul Romstal”, dar se va face

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     1090 Vizualizări.  

Proiectul companiei Romstal, care și-a anunțat intenția de a construi un mare magazin și un depozit la ieșirea din Turda spre Câmpia Turzii, a primit aviz favorabil în ședința de joi, 20 aprilie, a Comisiei de urbanism de la CJ Cluj. Însă discuțiile au fost aprinse, uneori contondente. 

Romstal se prezintă ca unul dintre cei mai importanți retaileri de pe piața românească, specializat în comercializarea echipamentelor de instalații pentru construcții.

Ședința CTATU a dezbătut Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care prevedea extinderea intravilanului. Amplasamentul este pe partea dreaptă a DN15 pe sensul de mers Turda – Câmpia Turzii.

Proiectul a fost realizat de biroul de arhitectură și urbanism ATD der Plan din Florești.

6.000

de metri pătrați reprezintă suprafața totală a acestui proiect, dintre care 415 mp sunt în intravilan, iar 5.595,85 mp sunt extravilan.

Citește și acest articol: Un important retailer din România construiește un super-magazin și un depozit în județul Cluj 

Unul din membrii Comisiei de urbanism s-a interesat cum se va face accesul pe parcelă.

Reprezentanta proiectantului, arh. Sofi Gîrda, a spus că a primit avizul Companiei Naționale de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR) de a „înțepa” DN15 pentru accesul pe terenul studiat.

Iustinian Orza, care l-a înlocuit astăzi pe arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a spus că în PUG-ul municipiului Turda, terenul prezentat figurează ca „balneologic”, astfel încât n-ar fi compatibil cu activitatea industrială care se propune acum.

Proiectanta l-a contrazis și a spus că în PUG-ul pe care ea l-a studiat, parcela se află într-o zonă industrială, iar în trecut terenurile învecinate au avut funcțiune „teren agricol”, aici funcționând fostele sere din Turda.

În plus, Orza s-a arătat nemulțumit de soluția aleasă, aceea de a „înțepa” DN15, și a propus o variantă dată de sensul giratoriu aflat destul de aproape de parcela studiată. Orza i-a recomandat proiectantului să realizeze, alături de vecinii acestei parcele, o bretea care pleacă din sensul giratoriu, traversează parcela aflată pe planșe la est și ajunge la terenul studiat.

Reprezentanta proiectantului s-a arătat intrigată de propunerea lui Iustinian Orza. „Eu nu văd cum aș putea realiza breteaua asta. Decât dacă facem o traversare pe sus sau una pe sub pământ”, a spus ea.

În discuții a intervenit arhitectul Vlad Negru, membru al Comisiei de urbanism, care a spus că nu vede rostul acestei bretele, care ar costa și foarte mult. Vlad Negru a aminitit că în acest an va fi dat în folosință lotul Chețani – Câmpia Turzii, astfel că tot traficul se va muta de pe DN15 pe autostradă.

Arhitectul a mai spus că e surprins să remarce faptul că mai sunt investitori care vor să deschidă afaceri la drumul național (cazul ROMSTAL de azi – n.r.), adăugând că multe dintre business-urile aflate la drumul național între Sebeș și Sibiu au dispărut după darea în folosință a autostrăzii.

La rândul său, Alin Tișe, care conduce ședințele CTATU, a spus că nu înțelege de ce ar trebui construită o bretea, din moment ce CNAIR a fost de acord cu soluția propusă de proiectant.

Într-un final, Iustinian Orza s-a lăsat păgubaș și a renunțat la varianta pe care a propus-o. Totuși, la solicitarea lui și, mai apoi, a lui Alin Tișe, proiectantul va trebui să arate la CJ Cluj că parcela studiată nu are funcțiunea „balneo” și ce funcțiuni au terenurile învecinate.

Proiectul a fost avizat favorabil cu 6 voturi.

Romstal dorește construirea unei hale și a unui depozit în Turda

Potrivit memoriului justificativ prezentat în ședința de astăzi, se propune amenajarea unei incinte comerciale – expoziționale care constă în construirea unei hale cu funcțiune comerț, spațiu expozițional, cort depozitare, amenajări exterioare (parcări aferente, acces), anexe tehnice, rețele exterioare, împrejmuire, semnalistică exterioară în totalul de 6.000 de metri pătrați.

Construirea unui imobil cu regim de înălțime P+1- magazin Romstal – spațiul comercial și expozițional, cort de depozitare cu regim de înălțime P care va adăposti funcțiunile depozitare.

Conform documentației tehnice, amenajarea terenului aferent pentru funcțiunea comercială cuprinde următoarele dotări:

  • amenajarea unor parcări aferente pentru clienții magazinului, parcări pentru angajați și traseu pentru aprovizionare cu marfa pentru autovehicule cu gabarit specific;
  • amenajarea spațiului verde aferent;
  • se dorește construirea și amenajarea unei incinte cu funcțiune comercială și depozitare, amplasate la marginea municipiului Turda înspre Câmpia Turzii, într-o zonă în care funcțiunile comerciale și de servicii au o pondere tot mai mare.

Romstal este una dintre cele mai mari companii care activează pe piețele din România, Moldova, Ucraina, Serbia și Bulgaria, specializată în comercializarea echipamentelor de instalații pentru construcții.

 

About