AUTOSTRADA TRANSILVANIA. API îi face recomandări constructorului UMB. „Nu ne-ar mira dacă dealurile transilvănene ar lua-o și mai rău la vale”. FOTO & VIDEO
Contractele de execuție pe care grupul de firme condus de Dorinel Umbrărescu le are pe Autostrada Moldovei (A7) au ajuns să întârzie lucrările pe Autostrada Transilvaniei (A3). Față de anii trecuți, mobilizarea pe loturile de pe Autostrada Transilvaniei este mult mai slabă, iar speranțele de a se putea circula de la Nădășelu la Poarta Sălajului s-au transferat din 2024 în 2026.
Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură (API) au filmat, în urmă cu două săptămâni, lotul Zimbor – Poarta Sălajului, constatând că se lucrează cu frâna trasă.
Media9 a scris atunci despre acest subiect, iar articolul poate fi citit mai jos:
Acum au filmat și lotul Nădășelu – Zimbor, iar concluzia a fost că hărnicia de care dădeau dovadă firmele conduse de Dorinel Umbrărescu pe A3, SA & PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade, în urmă cu 2 ani a intrat la apă și n-a rămas decât o palidă umbră. API speră, totuși, să ne încadrăm în jalonul PNRR, adică anul 2026, cu cele două loturi și îi recomandă constructorului să își protejeze taluzurile și terasamentele pentru sezonul ploios/rece.
„În caz contrar, nu ne-ar mira dacă dealurile transilvănene ar lua-o (și mai rău) la vale, iar din terasamente la primăvară vom culege buruieni”, consideră asociația care monitorizează lucrările de infrastructură rutieră mare.
Postarea Asociației Pro Infrastructură (API)
Progresele pe loturile de pe Autostrada Transilvania
Pe secțiunea Nădășelu – Zimbor (30,06 kilometri), stadiul fizic al lucrărilor înregistrat în luna mai 2024 a fost de 73 %, cu 0,81% mai mult decât în luna aprilie 2024 (72,19%). Contractul cu UMB Spedition s-a semnat în septembrie 2020 și are o valoare de 1,5 miliarde de lei, fără TVA. Pe această secțiune sunt și cele două viaducte de la Nădășelu și Topa Mică, care urmează să fie construite de antreprenorul turc Ozaltin.
Pe secțiunea Zimbor – Poarta Sălajului (12,24 kilometri), stadiul fizic a fost de 42,35%, cu 0,95% mai mult decât în luna precedentă (41,40%). Contractul, semnat în iulie 2020 cu Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade, are o valoare de 836 milioane lei, fără TVA. În prezent, stadiul fizic al lucrărilor este de circa 42%. Trebuie subliniat că lucrările pe aceste secțiuni sunt finanțate prin PNRR, iar termenele au fost extinse, la cererea constructorului UMB, pentru iulie 2026, respectiv decembrie 2026.
Lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău (41 de kilometri), care include și tunelul Meseș (cu o lungime de 2,7 kilometri și două galerii) încă n-are constructor desemnat. CNAIR a anunțat că îl va desemna până în 29 iulie 2024. Este cel mai scump lot de pe autostrăzile din România (max. 8,8 miliarde de lei) și are o durată de proiectare + execuție de 78 de luni (6 ani și jumătate).