Fauna urbană a Clujului: vulpi, căpriori, lebede și… castori. Harta pe cartiere a animalelor sălbatice

Autor  admin   în       1 saptãmânã în urmã  

Cluj-Napoca nu este doar locul oamenilor – este și casă pentru numeroase specii de animale sălbatice, adaptate deja la prezența umană.

Claudiu Olenici, președintele Organizații pentru protecția mediului și combatera braconajului (OPMCB), a prezentat recent, într-o emisiune difuzată la TVR Cluj, o veritabilă „hartă” a faunei sălbatice urbane din Cluj-Napoca și împrejurimi. De la lebede și vulpi, până la mistreți și castori, prezența animalelor în oraș a devenit tot mai frecventă.

Vulpi în toate cartierele, chiar și în centru

„Avem vulpi în toate cartierele, inclusiv în centru. Acum trei ani, un pui de vulpe a fost găsit căzut în curtea Bibliotecii Centrale Universitare. Sunt vulpi la Regionala CFR, pe strada Dorobanților și în cartierul Între Lacuri”, a spus Claudiu Olenici.

În zona Liceului Pedagogic, un vulpoi a devenit aproape rezident. Face ture regulate în apropierea lacului de la Iulius Mall. „Conducerea liceului ne anunță periodic. Vulpoiul își face rondul pe ponton și în parc, se poate vedea ușor”, a precizat Olenici.

Cartierul Între Lacuri, una dintre cele mai interesante zone din punct de vedere ecologic, este în curs de a primi statutul de arie naturală urbană protejată.

Lebede pe Someș și castori în Grigorescu

Grigorescu este poate cartierul cu cea mai spectaculoasă diversitate de păsări, datorită învecinării cu Pădurea Hoia. Aici trăiește și o familie de lebede, stabilită pe râul Someș. Lebedele au devenit vedete ale rețelelor de socializare, la Cluj.

În zona străzii Câmpului, din Mănăștur, trăiesc castori. „Pe Câmpului sunt mai greu de văzut ziua, dar există semne clare ale prezenței lor. Plănuim să facem un tur de observație săptămâna viitoare”, a declarat Olenici. Castori sunt și la barajul din Grigorescu.

Mistreți în Borhanci și Sopor, căpriori la Vivo!

Extinderea orașului înspre Borhanci și Sopor a dus la frecvente întâlniri cu mistreți. Aceste animale circulă pe culoare naturale, însă dezvoltarea urbană a creat obstacole și a generat incidente. „În trecut, animalele traversau fără probleme. Acum, orașul s-a extins și în lățime, nu doar în lungime. Sunt blocaje și tot mai multe accidente”, a explicat specialistul.

În Florești, căpriorii sunt uneori blocați în zona centrului comercial Vivo!, unde apar constant alerte din partea locuitorilor.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.