Au fost 103, au rămas 20. Inclusiv proiectul expertului de la Banca Mondială a „picat”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2231 Vizualizări.  

Primăria a publicat cele 20 de proiecte considerate eligibile din programul de bugetare participativă online 2021. Doar 20, nu se știe exact ce s-a întâmplat cu celelalte 83. Unele erau utile, altele doar simpatice. De luni, cele 20 de proiecte sunt propuse spre vot clujenilor interesați.

Iată două dintre ideile refuzate de municipalitate.

Idei simpatice pentru Cluj: parklets. În weekend, parcarea devine terasă

Bicicliștii cer Primăriei o investiție. Mică, dar reciproc utilă

Apropos de parklets, proiectul lui Andi Daiszler, funcționează foarte bine la Budapesta. Clujul se pare că are altă viziune.

Municipalitatea a considerat neeligibil chiar și proiectul propus de Marcel Ionescu-Heroiu, expert clujean al Băncii Mondiale, care a propus modernizare a încă cinci străzi din centrul Clujului. Culmea, Ionescu-Heroiu și colegii săi elaborează Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a zonei metropolitane pentru perioada 2021-2030.

Recomandare dinspre Banca Mondială. Modernizăm cinci străzi și vom avea “un centru ca afară”

Inițial au fost depuse 24 de proiecte la secțiunea mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, alte 20 de proiecte au vizat secțiunea alei, trotuare și zone pietonale, iar 18 se refereau la spațiile verzi și locurile de joacă; au mai fost depuse 18 proiecte la secțiunea amenajare spații publice (mobilier urban, iluminat public) și 17 la secțiunea infrastructură educațională și culturală; la secțiunea orașul digital, au fost înregistrate doar 6 proiecte.

Ce a rămas:

  1. Parcul Detunata – centru de comunitate
  2. mini-scene culturale
  3. coșuri de gunoi accesibile bicicliștilor
  4. locuri de joacă eco
  5. încurajăm cititul prin artă sustenabilă
  6. Parcul Iuliu Prodan – accesibil și primitor pentru toți cetățenii
  7. acoperișul verde
  8. stâlpișori colorați la creșe, grădinițe și școli
  9. educație rutieră pentru copii – minipoligon
  10. umbrirea artificială a locurilor de joacă
  11. panouri fotovoltaice pe blocuri, acoperișuri, parcări
  12. capace colorate, zâmbete adunate
  13. piste de biciclete – alei pe malul părăurilor Gârbău, Calvaria, Popii, Becaș
  14. iluminat stradal
  15. Parc Iris 2
  16. mobilier urban
  17. echipamente sportive în Parcul Kovari
  18. pumptrack modular în bazele sportive Gheorgheni, La terenuri și pe malul Someșului
  19. mens sana in corpore sano
  20. incluziv – comunitate incluzivă pentru membri de la 0 la 100 de ani

Cum spuneam, au rămas 20. Etapa de vot se va desfășura exclusiv online, pe platforma www.bugetareparticipativa.ro, în perioada 13 septembrie – 28 noiembrie 2021. 

Cetățenii pot vota un proiect din fiecare domeniu, iar proiectele finaliste vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.

Pentru a putea vota, este necesară crearea unui cont pe platforma www.bugetareparticipativa.ro sau autentificarea pe platformă, dacă există deja un cont creat. Pot vota persoanele care se află în aria teritorială a municipiului Cluj-Napoca.

Cei care nu sunt familiarizați cu mediul online sau nu au momentan acces la internet, pot apela cu încredere la serviciile de asistență ale biroului amenajat de către Primărie la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central, în fiecare zi din perioada 20 septembrie – 28 noiembrie 2021, de luni până duminică, între orele 10:00 – 18:00. Funcționarii Primăriei îi vor ajuta pe cetățeni să voteze proiectele înscrise pe platforma de bugetare participativă.

About