Arhitectul Șerban Țigănaș, despre aquapark-ul din Cluj: „E o temă politică, foarte atractivă, iar eroul este cel care aduce aquapark-ul”

Autor  admin   în       1 year în urmã     1935 Vizualizări.  

În emisiunea Urbea9, produsă de Media9, arhitectul Șerban Țigănaș, decanul Facultății de arhitectură din Cluj, a vorbit despre inițiativa administrației locale de a construi un aquapark în cartierul Grigorescu.

Emisiunea a fost realizată pe malurile Someșului.

Șerban Țigănaș, decanul Facultății de arhitectură din Cluj. Foto: Media9

Citește articolul care îți spune unde vrea administrația locală să construiască aquapark-ul în Cluj: Boc a anunțat că sunt prevăzute 5,5 hectare pentru aquapark-ul din orașul nostru

Realizatorul emisiunii Urbea9, Ionel Lespuc, l-a întrebat pe arhitectul Șerban Țigănaș dacă aquapark-ul din Cluj este necesar, în contextul în care până acum s-au mai propus alte două mari investiții de acest gen în județ, una în Chinteni, pe 10 hectare, alta în Turda.

Primărița din Chinteni, Lucia Suciu: Aquaparkul de 35 de milioane de euro chiar se face. „Avem toate avizele și toate documentele finalizate”

Vom fi într-un paradis al aquapark-urilor. E ceea ce ne trebuie?

Șerban Țigănaș: Îmi este greu să spun dacă e necesar sau nu. Locul ăsta (ștrandul Sun din Grigorescu – n.r.) este foarte frumos, are o poziție extraordinară, de agrement urban, și un istoric aparte. Într-o anumită continuitate și logică, o dotare de interes public ar avea sens aici.

Faptul că sunt ambiții similare în Turda și Chinteni nu cred că ar trebui să ne încurce într-un fel. Bun! Ce mi se pare mie bizar e că aquapark-ul de aici (din Cluj – n.r.) e o temă politică.

Nu e o temă socială, de sănătate publică sau de educație. E o temă politică, foarte atractivă, mai ales în această perioadă, iar eroul este cel care aduce aquapark-ul.

Și-atunci eu așa văd această încrâncenare de a aduce și de a le oferi clienților aquapark-ul aici. Știți că lucrurile au început în zona lacurilor din Gheorgheni, unde a fost prima tentativă, dar acolo s-a născut o mică revoltă. În timp, s-au regrupat. Nu văd ceva neapărat bun și nici ceva neapărat rău (de a fi construit aici aquapark-ul – n.r.). În orice caz, de un aquapark nu e nevoie. Poate să fie, poate să nu fie.

Un peisagist francez cu origini române, Nicolas Triboi, spunea, într-un articol de pe Media9 referitor la aquapark, că n-avem nevoie de o „tichie de mărgăritar”, și că înainte ar trebui să avem toate problemele orașului rezolvate. Dar nu le avem. Ce spuneți despre asta?

Media9: Un peisagist româno-francez critică proiectul de aquapark. „Bâlci aquatic pentru hipopotami”

Șerban Țigănaș: Sunt de acord cu el, dar nu întru totul, în ideea că pentru a face ceva, nu ceva neapărat necesar, trebuie să fie toate celelalte probleme rezolvate. Cu asta nu pot să fiu de acord. Dar, da, Nicolas trăgea atenția metaforic că sunt multe alte lucruri care trebuie rezolvate: spațiul public, peisagistică, peisaj…

Concret, el nu se referea la peisagistică, ci la facilități sportive pentru copii, mai multe bazine în cartiere, ceea ce mie mi se pare un lucru „must have”. Ar trebui să avem un bazin pentru copii în fiecare cartier, nu să-l închidem pe singurul public pe care îl avem. 

Șerban Țigănaș: Sigur că da. Dar aici vine următoarea discuție: ce este vizibil? Cu ce dai lovitura? Cu piața centrală sau făcând piețele din cartiere? Poți să pornești din ambele sensuri.

Vezi emisiunea aici:


Citește și acest articol: Proiectul „face cinste Clujului”, dar cetățenii s-au plâns de betoane. Arhitectul Șerban Țigănaș critică modul de comunicare al Primăriei

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.