AQUAPARK. Proiectul pare făcut pe genunchi. Se putea extinde mai mult și ștrandul, și parkingul subteran
Sincer, prieteni, proiectul aquaparkului Clujului pare făcut pe genunchi. Tot apare replica aceasta, “vin alegerile”, și te mai plictisești de ea, dar în cazul acesta pare că se potrivește la fix. Planul urbanistic zonal pentru acest obiectiv a apărut tare greu, trebuia să îl vedem anul trecut, și nu a fost dezbătut deloc. Ca să îl cităm pe Emil Boc modelul actualizat 2024, proiectanții nu au venit să discute cu locuitorii din zonă și cu posibilii utilizatori ai aquaparkului.
Ce se putea face mai bine? 1. Suprafața de teren e mică pentru un aquapark, 5 hectare, se putea mări prin exproprierea restaurantului Sun. Acesta rămâne acolo ca un corp străin. 2. Parcarea subterană are doar 249 de locuri; era o ocazie excelentă ca acolo să se facă un garaj etajat care să aibă și utilizarea de park&ride. În zilele de vară, cele 249 de locuri nu vor acoperi nici necesarul pentru clienții ștrandului. Spre exemplu, la BTarena sunt 450 de locuri.
Surse oficiale afirmă că Regulamentul local de urbanism pentru zone verzi cu caracter tematic este restrictiv și nu permite construirea unui parking suprateran în acea unitate teritorială de referință. Este interzisă schimbarea destinaţiei acestei categorii de spaţii prin planuri urbanistice zonale. Această reglementare are caracter definitiv în planul urbanistic general şi nu poate fi modificată decât prin actualizarea PUG.
Cum spuneam, vin alegerile, probabil Emil Boc vrea să bifeze și aquapark pe lista cu „am promis, am făcut”. Doar că nu îl interesează foarte mult, motiv pentru care ne-a și pregătit că aquaparkul ar putea fi administrat privat.
„Avem alternativa de a scoate la concesiune, adică de a veni un partener privat care să realizeze această investiție. Sunt convins că aici vor veni doritori, în condițiile în care Primăria își asumă să mute acea linie de înaltă tensiune și să pună la dispoziția investitorului terenul. Pentru că și în trecut s-a mai încercat și nu a venit nimeni, pentru că mutarea acelei linii de înaltă tensiune este de o extraordinară complexitate”, a spus Emil Boc, la Napoca Live.
Proiectul a fost întocmit de AE Development s.r.l., iar șef de proiect este Mihaela Pușnava.
Viitorul aquapark din Cluj va fi compus, potrivit studiului de fezabilitate și planului urbanistic zonal, dintr-un ansamblu de bazine acoperite care să funcționeze atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă; un bazin interior cu jeturi de hidromasaj, baby pool, plajă inundată cu jocuri de tip „Spray Action” și un bazin cu mai multe tobogane pe categorii de vârstă.
51.186
de metri pătrați este suprafața terenului pe care va fi construit viitorul aquapark.
După ce va primi avizul arhitectului șef al municipiului, proiectul va putea cere votul consilierilor locali. Dacă vă întrebați când vor începe lucrările, sigur nu anul acesta.