Analistul George Jiglău, la „Politică mioritică” 1, despre „europarlamentare”: „Mă aștept la un scor foarte bun al AUR+SOS, către 30%”
Oare doar mie mi se întâmplă să aud în jur oameni care se declară sătui de politică? Ca să nu spun scârbiți. „Nu știu cine candidează”, ați auzit-o pe asta. „Oricum nu merg la vot”, e alt refren. Să ne lăsăm destinul în mâinile altora e de-a dreptul mioritic. Să nu ne pese este grav, pentru că vom da vina pe politicieni că nu-și fac datoria după ce nici noi nu ne-am făcut datoria de cetățeni. Ce-i drept, absenteismul a devenit un fenomen pe la noi și mai la vest. O excepție care ne arată caracterul excepțional al unui popor s-a petrecut în Polonia, unde anul trecut au ieșit la vot 72,9% dintre cetățeni. Și au dat de pământ cu PiS, partidul care ducea țara într-o direcție greșită.
Media9 vă propune o rubrică de analiză politică, acum, înainte de alegeri. Este pentru cei care spun „Nu știu cine candidează”, dar care nu continuă și cu „Oricum nu merg la vot”. Dimpotrivă. Vor să meargă, vor să afle, vor să se implice. „Politică mioritică” este rubrica pe care i-am propus-o unuia dintre cei mai echilibrați și echidistanți analiști politici pe care îi cunosc, George Jiglău, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB. Mulțumim, George, că ne faci onoarea să scrii pentru Media9.
Ionel Lespuc
„Comasarea alegerilor mi s-a părut o mișcare politică bună din partea PSD-PNL, indiferent de alte considerente etice sau organizatorice. Comasarea va crește prezența la vot și va crește ponderea voturilor pentru alianță și o va scădea pe cea a USR, AUR, SOS. Chiar și așa, mă aștept la un scor foarte bun al AUR+SOS, către 30%. Va fi un scor care va produce neplăceri alianței PSD-PNL și care cred că va influența masiv alegerile pe care, în săptămâna de după 9 iunie, cele două partide le vor face în perspectiva alegerilor de la toamnă, dar cred că va fi un impact și la nivelul electoratului care fuge de obicei de politică și alegeri și care se va convinge de faptul că alegerile din toamnă, care vor da direcția în materie de guvernare pentru următorii 4-5 ani, au o miză importantă. Văd un risc în posibilitatea ca prezidențialele să capitalizeze această teamă, să ducă la respingerea unui candidat anti-democratic, după care să nu se conștientizeze importanța alegerilor parlamentare, unde AUR-SOS să aibă din nou o creștere.
Tot în materie de influență a localelor față de europarlamentare, poate fi și sensul invers, adică situația în care o prestație slabă a candidaților comuni PSD-PNL sau tensiuni între candidați diferiți ai celor două partide la nivel local să ducă la rezultate mai slabe și la europarlamentare. Cel mai bun e cazul de la București, unde candidatul comun (dr. Cătălin Cârstoiu n.r.) pare că a pornit extrem de prost în campanie, fără capacitate de comunicare, cu multe probleme care puteau fi anticipate, fără prea multă notorietate, cu puțin timp la dispoziție să facă transferul de imagine de la postura de manager în zona medicală la cea de manager de anvergura necesară primăriei generale. Să ne amintim ce a pățit PNL în 2016 după bâlbele legate de candidatul la București”.
George Jiglău