Am redus cercul la 17. SONDAJ: Care este cel mai cunoscut dintre candidații clujeni pentru Parlament?

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã  

Am scris AICI despre felul în care ar putea arăta lista celor 14 parlamentari clujeni (patru senatori și zece deputați), în urma alegerilor generale din decembrie. Dacă vor fi alegeri în decembrie. M-am uitat la scrutinul local, dar am pus în balanță și o serie de variabile. Este altă miză, pot ieși studenții la vot (sau nu, dacă studiază online), se schimbă purtătorii de mesaj. De exemplu, va apărea Orban în locul lui Boc sau Ponta în locul lui Remus Lăpușan. Clujenii fac bine diferența între administraților locală și cea centrală. Acum patru ani, arhitectura votului s-a transformat semnificativ de la “locale” la “parlamentare”.

Vă prezentăm estimarea Media9 de săptămâna trecută: Senat – 2 PNL, 1 USR Plus, 1 PSD. Camera Deputaților – 4 PNL, 2 USR Plus, 2 PSD, 1 UDMR, 1 Pro România + ALDE.

O analiză a Agenției de Rating Politic, publicată zilele trecute, dă cinci deputați pentru PNL și câte unul pentru USR Plus, PSD, UDMR, Pro România + ALDE, PMP. La senatori e aceeași formulă.

Cercul se restrânge; multe nume pe listă, dar cam 17 cu șanse. Senatori ar fi, în ambele scenarii, Adrian Oros și Mircea Moroșan, de la PNL, Cristian Bordei, USR Plus, și Vasile Dâncu, de la PSD. La deputați, vă dăm șase nume de la PNL, Radu Moisin, Sabin Sărmaș, Sorin Moldovan, Cristina Burciu, Ovidiu Cîmpean, Coraian Zoltan (ultimul ar putea intra în Parlament dacă Sabin Sărmaș va accepta să-și continue activitatea ca președinte al Autorității pentru Digitalizarea României), două de la USR Plus, Oana Murariu și Viorel Băltărețu, două de la PSD, Patriciu Achimaș-Cadariu și Alexandru Cordoș, unul de la UDMR, Csoma Botond, unul de la Pro România + ALDE, Remus Lăpușan, și unul de la PMP, Avram Fițiu.

Să remarcăm încă o dată inechitatea dintre bărbați și femei; vom avea în Parlament doar două doamne pierdute între mulți domni.

PNL Cluj și-a învățat lecția din 2016. Acum, lista pentru Camera Deputaților are, putem spune, un pronunțat caracter anti-USR Plus: candidații sunt mai tineri decât cei ai alianței, sunt mai cunoscuți, odată ce au gravitat în jurul primarului Emil Boc, și transmit un mesaj fresh, despre digitalizare, despre dezvoltare pe fonduri europene.

Dintre actualii parlamentari, sunt șanse să își continue mandatele pentru Adrian Oros, Sorin Moldovan, Cristina Burciu și Csoma Botond. Plus Emanuel Ungureanu, candidat de Buzău, și Steluța Cătăniciu (ex-ALDE), care va candida la Bihor, pe listele PSD, venind din PPU-SL, caricatura de partid a lui Dan Voiculescu. Ce amuzantă e politica asta: PNL l-a importat de la Bihor pe Sorin Moldovan, iar PSD o trimite la schimb pe Steluța Gustica Cătăniciu la Oradea; nimic nu se pierde, totul se transformă :).  Își pierd calitatea de aleși al neamului toți senatorii actuali, Marius Nicoară, Mihai Goțiu, Laszlo Attila, Vasile Ilea, respectiv deputații Florin Stamatian, Horia Nasra, Cornel Itu și Adrian Dohotaru.

Vom avea surprize la alegeri? Probabil. Depind însă multe lucruri de prezența la vot; mai precis de absența la vot, în bună parte cauzată de pandemie. Putem paria de pe acum că, în decembrie, cifrele covid vor fi mai urâte.

Media9 vă propune o serie de chestionare, realizate pe platforma online strawpoll.com. Nu va avea nici pe departe relevanța unui sondaj de opinie; e doar un demers orientativ. Primul chestionat ar fi despre notorietate; dintre oamenii oamenii de pe liste, care vă rezonează cel mai familiar în urechi?

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.