Cine are șanse la Parlament. 14 locuri pentru Cluj, cam 20 de candidați care trag speranțe

Autor  Ionel Lespuc   în       3 luni în urmã     658 Vizualizări  

Partidele clujene și-au definitivat listele de candidați pentru Parlament. Unii rapid, ca UDMR, alții târziu, cum e PSD. Social-democrații au fost și la alegerile locale cu listele deschise până în ultima zi de depunere a candidaturilor.

Nu vom trece în revistă toate numele, ci doar cele care contează, politicienii clujeni cu șanse reale de a intra în parlament.

14 locuri are Clujul în Parlamentul României, patru de senatori (pentru fiecare e nevoie de un scor de 25%) și zece de deputați (10%), cu mențiunea că sunt practic două redistribuiri, județeană și națională, unde se fac reglajele finale.

Pronostic Media9: este un pic devreme, dar haideți o luăm ca pe un joc. Senat: 2 reprezentanți PNL, 1 USR Plus, 1 PSD; Camera Deputaților: 4 PNL, 2 USR Plus, 2 PSD, 1 Pro România + ALDE (sau PMP), 1 UDMR.

Haideți să umplem cu nume acest pronostic, dar într-o variantă ușor extinsă:

PNL: Senat – Adrian Oros, Mircea Moroșan; Camera Deputaților – Radu Moisin, Sabin Sărmaș, Sorin Moldovan, Cristina Burciu, Ovidiu Cîmpean, Coraian Zoltan.

PNL este favorită pentru câștigarea alegerilor la Cluj, după scorul foarte bun de la alegerile locale. V-am prezentat șase propuneri pentru Camera Deputaților, deși nu vor intra decât patru, maximum cinci. Asta pentru că este posibil ca Sabin Sărmaș să primească oferta de a rămâne directorul Autorității pentru Digitalizarea României, iar în acest caz va intra în Parlament următorul pe listă.

Oros și Moldovan au fost menținuți pe listă, Burciu a reprezentat PSD timp de trei ani, apoi a schimbat azimutul; ceilalți sunt noi. Au fost exonerați „dinozaurii” Marius Nicoară și Florin Stamatian.

USR Plus: Senat – Cristian Bordei; Camera Deputaților – Oana Murariu, Viorel Băltărețu, Radu Molnar.

USR Plus este în plin proces de „împrietenire” a publicului, a „bulei”, dacă vreți, cu noii candidați. Acum patru ani i-am cunoscut pe Mihai Goțiu, Emanuel Ungureanu, Adrian Dohotaru, acum avem o echipă complet nouă. Dacă alianța nu va obține 22% (calculele spun că vizează în mod real cam 18%), atunci USR nu va avea niciun reprezentant în noul Parlament; Bordei, Murariu și Băltărețu provin din Plus.

În alianța partidelor tinere se regăsesc candidați mai în vârstă decât la PNL; este un calcul politic pe care l-au făcut liberalii, ca să își maximizeze șansele. Dar vom reveni pe acest subiect.

PSD: Senat – Vasile Dâncu; Camera Deputaților – Patriciu Achimaș-Cadariu, Alexandru Cordoș.

În PSD, Vasile Dâncu și-a impus punctul de vedere. A decis că se întoarce în Parlament și îl duce cu sine pe Patriciu Achimaș Cadariu, directorul de îngrijiri medicale de la „Oncologie”. În 2015, pe când era vicepremier, l-a promovat ministrul Sănătății. Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, este al doilea pe listă la deputați; el a mai avut două mandate de senator.

UDMR: Senat – Laszlo Attila; Camera Deputaților – Csoma Botond, Talpas Botond.

UDMR s-a confruntat cu o scădere a numărului de voturi în ultima perioadă și știe că e perfect posibil să trimită un singur parlamentar de la Cluj, maximum doi. Evident, cel mai bine poziționat este actualul deputat Csoma Botond, liderul UDMR Cluj.

PMP și Pro România + ALDE vor da, probabil, un singur parlamentar. Pentru locul de deputat avem opțiunile Remus Lăpușan, fost lider PSD, cel care a construit organizația județeană a partidului lui Victor Ponta, și Avram Fițiu, candidatul la Primăria Cluj-Napoca (a obținut 1,47%) al grupării nemuritorului Traian Băsescu. Este posibil ca unul dintre partide – aș spune PMP – să nu atingă pragul electoral.

Este doar un joc, așa cum spuneam. Până la urmă, ceea ce contează cu adevărat este votul. Mergeți să vă alegeți reprezentanții în Parlament, în 6 decembrie, nu care cumva după aceea să trebuiască să ieșim din nou prin piețe. 🙂

About