Zece cabane țuguiate, „de pandemie”, aprobate. „Tipul ăsta a explodat în ultima perioadă”
Membrii Comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Județean (CJ) Cluj au avut de dezbătut, în ultima ședință din această săptămână, PUZ-ul pentru introducerea în intravilan și realizarea a zece cabane „țuguiate” în localitatea Muntele Băișorii (asemănătoare cu fotografia de mai sus).
Două pârtii de schi (una deocamdată neglijată), un peisaj frumos, sunt destule motive pentru turiști să aleagă această zonă montană a Clujului. Beneficiarul acestui proiect este o anume Mariana Lazăr, din Florești.
„Se propune realizarea a zece parcele, având suprafața minimă de 1.000 de metri pătrați fiecare. Suprafața de teren este de 11.293 metri pătrați. Parcelele au acces la un drum carosabil de pământ, aflat în partea de nord-vest, cu acces direct la DJ 1078.
Se vor asigura utilitățile pentru fiecare parcelă, racordarea făcându-se prin prelungirea rețelelor existente de apă. Se va asigura parcarea autovehiculelor în incintă conform normelor specifice și Regulamentului General de Urbanism.
Pentru funcțiunea cabane/case de vacanță, necesarul de parcare este calculat după formula «un loc de parcare la o locuință familială». Arhitectura va fi corelată cu ce se află în zonă”, se arată în referatul prezentat în cadrul ședinței de arhitectul acestui proiect de la SC Via Concept SRL Florești.
Prezentarea grafică l-a stârnit pe președintele CJ Cluj, Alin Tișe, care a remarcat malițios:
– „Țuguiate, ca de obicei”, a transmis el.
– „Domnule președinte, să știți că asta e cabana de pandemie. Asta e internațională. Tipul ăsta de cabană a explodat în perioada asta…”, i-a răspuns arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.
– „Eu am înțeles, te duci încolo spre Alba, acolo sunt moții …”, a continuat Tișe.
– „În pandemie a și fost demarat proiectul acesta. S-au obținut toate avizele, inclusiv cel de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării”, a intervenit arhitectul de la Via Concept.
– „Dar măcar nu mai puneți mansarde la cabanele ăstea țuguiate, că stau oamenii în genunchi”, a reclamat Alin Tișe.
– „Sau pe burtă, că dorm”, a încercat arhitectul proiectului o glumiță, menită să detensioneze atomsfera.
– „În fine, nu e treaba mea. Dar omul va trebui să meargă în genunchi prin mansardele astea. Sau să se joace cu copilul cu mașinuța. Dar scuzați-mă…”, a mai adăugat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
– „E-n regulă”, a răspuns, condescendent, arhitectul.
După aceste discuții, Alin Tișe i-a întrebat pe membrii CTATU dacă au obiecții. Cum nu-au fost, președintele CJ a propus „aviz favorabil”.
Proiectul a fost avizat cu patru voturi „pentru”.