„Zboară” din nou. „Nu promovăm ideea apropierilor interetnice de fațadă”

Autor  Ionel Lespuc   în       4 luni în urmã     630 Vizualizări  

Media9 a scris, de la înființare, despre dezvoltare locală, cu accent pe proiectele Clujului. Extinderea a început însă șiva continua. Aceasta a fost principală noastră nișă, sperăm că ați aflat lucruri interesante și utile, promitem multe altele. O altă nișă spre care s-a îndreptat Media9, ce-i drept, mai rar, a fost cea a vieții etnicilor maghiari. Ei sunt o comunitate activă, care își dezvăluie idealurile, realizările și nemulțumirile aproape exclusiv presei de limbă maghiară. Am găsit în sânul acestei etnii lucruri atractive, de interes general, și le-am prezentat cititorilor de limbă română. Pe acestă nișă evoluează însă, de mai mult timp, platforma corbiialbi.ro, care își anunță restartul. S-a încheiat o etapă de finanțare, începe alta.

Platforma este activă din 2014 și are un nou statement, după acum aflăm de pe Facebook. “Portalul nostru va funcționa și în cadrul noului proiect ca și un organ de presă aparte, care funcționează conform legilor scrise și nescrise ale profesiei, prezentând acest cuib comun româno-maghiar așa cum este el, fără a sugera cititorilor, că totul merge bine și că apropierea celor două națiuni este una obligatorie. Nu vom vâna like-uri cu articole care plac și atrag cititorii într-o lume idealizată, în care se crede că problemele specifice ale maghiarilor din România – școli, universități, bilingvizare, folosirea simbolurilor naționale ale maghiarilor de pretutindeni – nu sunt importante, ba mai mult, vitale pentru maghiari. Nu promovăm ideea apropierilor interetnice de fațadă, apropieri superficiale, care induc societatea în eroare, crezând că fără rezolvarea problemelor maghiare se pot face pași. Maghiarii vor să trăiască pe meleagurile lor natale încercând să se adapteze noilor relații economice, fără să privească spre Occident ca și o variantă de viitor, îngroșând numărul migranților economici care au plecat din România. Această strategie de supraviețuire fiind vitală pentru maghiari, portalul va relata sistematic despre programele guvernului ungar de finanțări destinate regiunilor locuite de maghiari din România, îndemnând indirect guvernul României să facă la fel. Subproiectele Asociației – Biblioteca Româno-Maghiară, sistemul de burse, minitabere jurnalistice internaționale, etc. – vor funcționa și ele cu un nou elan, adaptându-se mai mult realităților, decât în perioada 2014-2019”, arată responsabilii platformei.

Corbiialbi.ro este editat de Asociația Media Corbul Alb și este coordonat de Szabo Csaba, cunoscut comunității maghiare de la TVR Cluj. Pe lista redacției sunt zeci de autori, etnici români și maghiari.

About