„Waste Side Story” – operă la Pata Rât. Printre soliști, patru membri ai comunității rome

Autor  admin   în       1 year în urmã     1702 Vizualizări.  

Festivalul de muzică și cultură romă Khetane, ediția a 2-a, organizat de Fundația AltArt, va aduce, anul viitor, în 10 mai, viața comunității din Pata Rât pe scena muzicii clasice.

Khetane va propune publicului o operă al cărei titlu de lucru este, deocamdată, „Grand Opera Pata Rât” sau „Waste Side Story”. Opera va fi o colaborare dintre societatea civilă, mediul cultural și mediul de business. Implicarea statului, deocamdată, strălucește prin absență :).

Proiectul își propune să creeze o conexiune între oameni care trăiesc fiecare în „ghetoul” său și cunosc problemele concetățenilor lor doar imaginându-și-le.

Muzica „Grand Opera Pata-Rât” va fi scrisă de doi prestigioși compozitori, dintre care unul cu experiență hollywoodiană în muzica de film, va fi regizată de Dan Vasile, iar printre interpreți se vor numără trei soliști ai operei și patru reprezentanți ai comunității rome locale.

Producția se va bucura de tot sprijinul Operei Naționale clujene, care își aduce tot aportul la această producție. Directorul instituției, baritonul Florin Estefan, a anunțat că își propune o păstreze în repertoriu.

Libretul operei va fi scris de Mara Căruțașu și va lua naștere prin organizarea unor ateliere în cadrul comunității, în vederea desfășurării cărora a fost cumpărat un container de 36 mp, unde vor avea loc discuții cu locuitorii din  Pata-Rât.

Bugetul Khetane 2024 este de aproximativ 90.000 de euro. În organizare vor fi implicate Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Goethe Institut și Fundația „Friedrich Naumann”, va fi derulat de Fundaţia AltArt și finanţat prin programul „În Stare de Bine”, susţinut de Kaufland România și implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

DECLARAȚIE

„Pata-Rât  s-a format în 50 de ani de marginalizare, segregare și rasism și numără 2.500 de oameni, fiind cel mai mare ghetou din preajma unei gropi de gunoi din Europa”.

Szakats Istvan, manager de proiect

Vedeți aici prima ediție a Festivalului de muzică și cultură romă Khetane FOTO/VIDEO.

Khetane 1 a avut loc anul trecut, a durat trei zile, a avut 1.500 de participanți din afară comunității plus presă locală și internațională, inclusiv cinci televiziuni.
Scopul pe care și-l propune festivalul este de „emancipare pentru comunitate, conexiune cu orașul și presiune pe autorități, ca să își asume acea parte, acel cartier al orașului, la fel ca pe celelalte cartiere”, a sublinat Szakats.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.