Vrea să propună o asociație a dezvoltatorilor imobiliari, care să se așeze la masă cu Primăria. Principiul să fie “transparență totală”
La Cluj, dezvoltarea imobiliară este legată direct de problemele de trafic; așa se face că, pe mai multe artere, s-a declarat “stop joc”, nu se mai poate construi nimic. Pe de altă parte, orice se propune spre edificare trebuie să treacă prin comisia de circulație, care se ține în secret. Marea abureală cu transparența instituțională nu intră pe geamurile acestei comisii, ca lumea să înțeleagă de ce se aprobă ceva și de ce se refuză altceva.
Numărul autorizațiilor pentru proiecte serioase a scăzut, iar asta nu are nicio legătură cu criza sau cu războiul. Mulți dintre dezvoltatori au evadat spre alte zone, mai apropiate sau mai depărtate de municipiu; și asta pentru că, economiștii o știu cel mai bine, capitalul este într-o permanentă mișcare. Se închide o poartă aici, se deschide o altă poartă dincolo. Dintre cei încăpățânați și ușor masochiști, care au rămas, unii se gândesc să pună bazele unei asociații a dezvoltatorilor. Cineva trebuie să se așeze la masă cu Primăria și să negocieze condiții, vremea deciziilor unilaterale ar trebui să se termine, suntem totuși la 32 de ani de puterea strânsă în mâna unui singur om.
Săptămâna aceasta, la emisiunea Real Estate Agenda, Călin Vișan, fiul celebrului actor Dorel Vișan, a anunțat că intenționează să pună bazele unei astfel de asociații, a dezvoltatorilor “puternici și care nu au nimic de ascuns”.
“Dacă o să avem un feedback cu asociația dezvoltatorilor, principiul să fie transparență totală, atunci instituțional ne putem adresa Primăriei să spunem «stimați domni, avem o solicitare, vrem să știm și noi ce discutați acolo»”, a spus Vișan, care a dezvoltat mai multe proiecte în zona centrală a Clujului. Rolul asociației va fi și acela de a educa populația, care acum ascultă un singur punct de vedere, al municipalității. În principiu, mesajul care vine de acolo este “sunt lacomi și aglomerează traficul”.
“Hai să discutăm negru pe alb. Uite ce fac eu, uite cine sunt, uite ce am făcut și la ce ajută. Oamenii ar trebui informați corect și educați”, a afirmat Călin Vișan, patronul Solaris Real Estate Investments.
Omul de afaceri a subliniat că va da propriul exemplu de transparență în ceea ce privește următorul său proiect. Principiul va fin transparență totală. “Ce pot face eu ca dezvoltator. Pot să ofer un proiect foarte bun, care să nu creeze probleme de trafic, și asta să o demonstrez prin studii de trafic. Mi se pare normal să fac ceva inovativ, să aduc ceva în plus. Următorul proiect pe care o să îl facem noi va fi pe strada Burebista. Eu o să pun proiectul pe site și o să spun «eu, Solaris, voi dezvolta acest proiect aici. Asta e locația, asta voi propune eu la Primărie, vă pun la dispoziție certificatul de urbanism, să vedeți când l-am obținut, ce avize mi s-au cerut. Dacă aveți întrebări, veniți să mă întrebați». Cu vecinii – «domnule, suntem vecini, asta facem, dacă aveți întrebări vă stau la dispoziție, nu mergeți la Primărie». Dacă îmi cer bani, le spun «pentru ce îmi ceri banii, haideți să discutăm». Noi în anii aceștia de când lucrăm avem o experiență foarte relevantă cu vecinii. Și aici îi înțeleg pe cei de la Primărie că nu vor să facă negocieri cu vecinii, care sunt cetățenii orașului, pentru un dezvoltator care face profit. «OK, vrei profit, rezolvă-ți problema». Și eu asta o să fac. Dacă funcționează, o să vedem. Totul la vedere, transparență totală. «Crezi că te umbresc? Uite studiul de însorire. Crezi că te dezavantajez cu fundația? Uite expertiza». Dacă el are dreptate, sunt de acord să îi plătesc o compensație pentru prejudiciul pe care i-l cauzez. Dar nu abuziv, nu poate să îmi ceară ceva pentru nimic”, a explicat Călin Vișan.
Emisiunea Real Estate Agenda poate fi urmărită mai jos: