Vom sărbători un zeu hindus lângă Catedrala Ortodoxă? Daniel David: „Ar fi bine să ne pregătim”

România este destinația tot mai multor muncitori imigranți veniți din Asia. Îi vedem în multe locuri: pe mașinile care colectează deșeuri, la lucrări de construcții și asfaltări de drumuri, în producție, la livrarea de mâncare sau chiar în restaurante. Impactul lor social este deocamdată mic, dar lucrurile se pot schimba. Se vor înmulți, unii vor dori poate să se mute aici definitiv, să își aducă familiile.
Această situație a fost comentată de psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, care a atras atenția că este timpul ca statul să își asume problema aceasta. Momentan, unica măsură este să îi ignore pe imigranți.
„Noi avem un profil colectivist, suntem închiși față de străini. Cât timp vin străinii și străinii fac mai degrabă ocupații pe care noi nu le-am face, nu ne creează probleme. N-au pretenții să sărbătorim un zeu hindus lângă Catedrala Ortodoxă, de exemplu. Nu avem o problemă și îi vedem mai necăjiți, așa cum am fost și noi de-a lungul istoriei. Suntem toleranți. Dar dacă numărul va crește și vor avea dorința să aibă diverse valori proprii, exprimate în spațiul public? Mă tem că o să avem și noi un „clash” (ciocnire n.r.) de acest tip. De aceea ar fi bine să ne pregătim pentru acel moment. Discutând despre aceste lucruri, reamintind câți avem, de unde avem, de ce avem și de ce avem nevoie de ei. Că nu ai tineri români care să facă unele servicii pe care le fac ei. Să înțelegem că, la un moment dat, oamenii ăștia au drepturi, au valori pe care vor dori să și le exprime public, nu doar în casă. Și, treptat, să ne pregătim că va veni acel moment, să nu fim surprinși, ca să spun așa. E în bancul ăla pe care îl știți între români și maghiari, când îi reproșează prietenul român prietenului maghiar astăzi, că „uite ce s-a întâmplat cu Mihai Viteazu, că nu știu ce i-ați făcut” și asta spune „dar a fost în urmă cu foarte mulți ani”; iar românul spune „eu acum am aflat”. Ei, să nu aflăm și noi târziu. Pentru că acești oameni nu au doar valori și religii diferite, ci au valori și religii opuse nouă”, a spus Daniel David, la TVR Cluj.