Vom avea plajă la Someș, dar nu vom putea intra în apă. Este „dacă nu ilegal, ceva extra-legal”

Autor  admin   în       1 year în urmã     2023 Vizualizări.  

Activistul de mediu Adrian Dohotaru, fost deputat, a fost invitatul săptămânii la Real Estate Agenda, emisiune produsă de Napoca Live, în colaborare cu Media9. 

Dohotaru a adus în discuție faptul că, potrivit legii, în România se poate înota doar în Marea Neagră, asta în condițiile în care noi, la Cluj, avem lacurile de la Tarnița, Gilău, Beliș. În plus, pe malurile Someșului vom avea plajă cu nisip, dar oficial nu avem voie să pătrundem în apă. Legea permite accesul doar acolo unde apele sunt testate din punct de vedere chimic și microbiologic.

„Putem avea locuri amenajate pe Someș. E important ca, în afara unor piscine publice acoperite, care sunt costisitoare, să avem acces la apă. Să facem baie în locuri amenajate, așa cum foarte multe țări asigură acest lucru.

Inclusiv în centrul unor orașe pe care eu le-am vizitat. În Copenhaga, unde am fost într-o vacanță de studiu, făceam baie. În momentul de față, când intrăm în niște râuri sau în alte ape, facem baie ilegal. Sau dacă nu ilegal, ceva extra-legal. Potrivit legislației, trebuie făcute teste de apă, dar autoritățile nu vor să le facă. Acesta este, cred, unul din motivele pentru care autoritățile nu vor să le facă, să spună că nu vor oameni în apă”, a punctat Adrian Dohotaru.

Citește și acest articol: Cum arată malurile Someșului Mic. Au început lucrările pe o altă secțiune din proiect

Cine este Adrian Dohotaru

Clujeanul Adrian Dohotaru a fost parlamentar în legislatura 2016 – 2020. El a fost ales în 2016 deputat din partea USR, dar a părăsit formațiunea după niciun an, activând ca parlamentar independent până la finalul mandatului, în 2020. Este unul dintre cei mai cunoscuți activiști din Cluj, fiind implicat în mai multe proiecte prin ONG-ul pe care îl coordonează (SOS). Este președintele Partidului Verde (neparlamentar).

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.