VIDEO. Șerban Țigănaș, despre parcarea de la aeroport: „Conexiunea dinspre oraș e complicată, nu pot să îmi dau seama de ce”

În cadrul podcast-ului „Urbea9”, produs de Media9, arhitectul Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, a analizat proiectul parcării din proximitatea Aeroportului Internațional Cluj-Napoca. Deși apreciază amplasarea și dotările moderne ale investiției, arhitectul a semnalat o problemă majoră legată de accesibilitatea rutieră.
„Poziția mi se pare foarte bună, este chiar în marginea aeroportului. Sistemul de transport între aeroport și acest loc ar trebui să fie gândit și să fie funcțional. Dar iată, am avut o problemă… sensul giratoriu. De-acolo n-am mai putut să intrăm. Conexiunea dinspre oraș e complicată. Trebuie să mergi până la următorul sens giratoriu, să întorci și să ai o relație de dreapta. De ce? Nu pot să îmi dau seama!”, a afirmat Șerban Țigănaș.
Întreaga emisiune poate fi vizionată mai jos:
Arhitectul a continuat criticând și sensul giratoriu din zona aeroportului, despre care spune că nu funcționează corespunzător:
„Sensul giratoriu de la aeroport e și el unul complicat, care nu funcționează bine, pentru că sunt oameni care staționează chiar în dreptul intrării. În plus, are și un diametru foarte mic.”
„Clădirea este foarte frumoasă”
În ceea ce privește parcarea în sine, Țigănaș apreciază organizarea spațiilor, dotările moderne și aspectul general:
„Ce putem vedea este o suprafață mare de parcări. Sunt trasate spațiile pentru taximetre, 22 de locuri dedicate. Da, sunt stații de încărcare electrice. Este o zonă dedicată pentru persoane cu mobilitate redusă sau dificultăți de mobilitate. Cred că există toate ingredientele. Landscape-ul mi se pare adecvat. Clădirea este foarte frumoasă după părerea mea. Am văzut o sală de așteptare pentru autobuze, cu toate facilitățile necesare.”

Park&ride
Detalii despre proiect
Proiectul de amenajare a parcării de lângă Aeroportul Internațional Cluj-Napoca a fost realizat de TCI Contractor. Recepția lucrărilor a început luni, 16 decembrie, și este programată să se finalizeze la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.
Proiectul a inclus:
•Amenajarea platformei de parcare și a accesului din drumul național;
•Amenajarea stațiilor de transport în comun;
•Construirea unui terminal tip autogară, incluzând un corp de clădire modern, cu copertină pentru călători și autobuze;
•Amenajarea unei piațete publice;
•Spații verzi perimetrale și între locurile de parcare.
Capacitate și dotări
Parcarea oferă un total de 863 de locuri, structurate astfel:
•788 locuri pentru autovehicule;
•37 locuri pentru persoane cu dizabilități;
•30 locuri pentru autovehicule electrice și hibride;
•8 peroane pentru autobuze.