VIDEO. Șerban Țigănaș, despre lucrările de pe platoul Sălii Sporturilor: „Asistăm la un nou proiect neterminat. Sau unul ‘aproape gata’, cum îi spun eu”

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã  

Invitat la emisiunea Urbea9, arhitectul Șerban Țigănaș, decanul Facultății de arhitectură și urbanism din Cluj, a fost provocat să vorbească despre lucrările de pe platoul Sălii Sporturilor, unde acum are loc Târgul de Iarnă, cel de-al doilea târg alături de cel din centrul orașului. 

Emisiunea poate fi vizionată mai jos:

„Nu e o idee rea să faci aici un pol pe perioada asta a sărbătorilor de iarnă. E bine că avem și acest patinoar, Clujul are nevoie de așa ceva. Poate are nevoie chiar de mai multe patinoare. Locul este bun și ar fi păcat să ai un astfel de loc și să nu-l folosești pentru ocazii de acest fel. Aici, peste vară, se întâmplă lucruri faine, se joacă baschet și volei pe plajă și e păcat să nu-l folosești. E într-o logică a lucrurilor, care a pornit acum aproape 100 de ani, prin anii 1930, când se proiecta Parcul ‘Iuliu Hațieganu’.

Ceea ce mi se pare mie de criticat și de comentat este că asistăm la un nou proiect neterminat. Sau un proiect ‘aproape gata’, cum îi spun eu. Și asta din cauza parcărilor, al acestor suprafețe despre care am citit că au un statut neclarificat. Proiectul se vede că este decupat cumva. Nu este complet. Și nu e vorba despre suprafețele ăstea. Acuma pistele de biciclete sunt aici, lângă Sala Sporturilor. (…) Aici este o alee pentru accesul rutier la cele două săli de sport, o chestie necesară. Ce nu înțeleg eu este desenul trotuarului și al pistei de biciclete care aveau loc să continue și să nu se termine într-un ic (la intrarea în Parcul ‘Iuliu Hațieganu’ – n.r.). Ar fi trebuit să se lege în continuare cu aleea de pe mal, care și ea are un statut”, a explicat Șerban Țigănaș.

Arhitectul a vorbit și despre concesiunile celor două târguri. Pentru cei care nu știu, Primăria Cluj Napoca a concesionat drepturile de organizare pentru Târgul de Crăciun (ținut în centrul orașului) și Târgul de Iarnă (pe platoul Sălii Sporturilor) unei firme, Fantesia s.r.l., de pe care încasează în total aproximativ 17.000 de euro.

„Sunt niște discuții vizavi de aceste probleme, cum că primăria a concesionat la prețuri foarte mici organizarea celor două târguri. Dar eu sunt convins că dacă prețul de concesiune era foarte mare, și plăcinta pe care am mâncat-o eu ieri era la preț dublu. Toate lucrurile ăstea sunt legate între ele. În niciun caz prețurile nu sunt foarte mari doar pentru că concesiunea a fost mică”, a mai punctat Șerban Țigănaș.

15

iulie 2023 este data când platoul din fața Sălii Sporturilor a fost dat în folosință

Noul platou din fața Sălii Sporturilor
Au fost plantați în această zonă 101 arbori noi, a fost redus numărul de locuri de parcare (de la 320 locuri la 41 – din care 10 pentru autocar și 31 pentru mașini), au fost instalate stații de încărcare pentru bicicletele și trotinete electrice, precum și mobilier urban modern.

Suprafețe pietonale: Inițial – 0 mp; după finalizarea proiectului – 7919 mp
Alei pietonale: Inițial – 273 ml; după finalizarea proiectului – 50,87 ml
Piste velo: Inițial – 0 ml; după finalizarea proiectului – 318 ml
Suprafețe carosabile: Inițial – 12.024 mp; după finalizarea proiectului – 2670,58 mp
Zone verzi: Inițial – 1396 mp; după finalizarea proiectului – 2954 mp
Arbori: Inițial – 12 buc; plantări noi în proiect – 101 buc;
Parcări: Inițial – 320; după finalizarea proiectului – 41 (10 pt. autocar și 31 pt. mașini)
Stații de încărcare biciclete și trotinete electrice: Inițial – 0 buc; după finalizarea proiectului – 6 buc (cu 4 prize fiecare).

13

milioane de lei reprezintă valoarea lucrărilor pentru modernizarea platoului din fața Sălii Sporturilor din Cluj.

Lucrările de modernizare au fost efectuate de compania de construcţii Nord Conforest Invest.

Valoarea investiției este de 13 milioane lei și face parte din proiectul de modernizare a malurilor Someșului.

Unii au fost interesați și de acest articol:

S-a deschis târgul de pe platoul Sălii Sporturilor. E ruda săracă a celui din centrul orașului

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.