URBEA9. Malul Someșului, proba utilizatorului. Locuri de „deșertul Kalahari”, piste velo privilegiate, dar și lucruri de apreciat

Autor  admin   în       6 luni în urmã     2326 Vizualizări.  

Malul Someșului își poate arăta adevărata față abia acum, odată cu înfrunzirea copacilor. Urbea9 – emisiune produsă de Media9, care îl are ca invitat permanent pe Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism – a mai analizat și în lunile trecute acest spațiu, dar nu în condiții de primăvară. Am spus că facem „proba utilizatorului”, pentru că validarea unui astfel de spațiu o face publicul. Și era mult public vineri după-amiază, când am filmat emisiunea.

Pe parcursul discuției am găsit și lucruri bune, și mai puțin bune. Una dintre temele abordate a fost așa-zisa „betonare”. „Sunt în paralel trei lucruri. Circulația în lungul străzii, care are și pistă de biciclete, circulația pe faleza superioară și aceasta de jos, pentru cei care doresc să rămână în contact cu apa, protejată cu zid de gălăgia străzii. Eu cred că e foarte logic și foarte în regulă. Nu am simțit nicăieri că e exces de alei”, a spus arhitectul Șerban Țigănaș.

Pe de altă parte, Țigănaș a descoperit zone unde pista de biciclete este privilegiată față de pietoni. „Pietonii au fost uneori chinuiți, să aplece capul să treacă pe sub un stâlp, ca să lase loc pistei de biciclete. Sunt zone unde pietonul este redus la un singur flux. Dacă ești cu cineva și vrei să discuți, nu încapi”, a explicat el.

Șerban Țigănaș a apreciat plaja, „plaje urbane există și la Paris, la Munchen, la Hamburg”, dar a descoperit arii unde solurile sunt nisipoase, poate chiar sărăturoase. ” E ca în deșertul Kalahari”. De-a lungul malului stâng al Someșului, în Grigorescu, sunt mai multe tipuri de soluri, de la gazon la vegetație spontană și la teren arid. „Într-un an, doi, vom vedea care dintre soluții este mai rezistentă.

Sper să câștige soluția aceasta”, a spus arătând către spațiile cu vegetație spontană bogată.

Dacă veți avea răbdare să vă uitați până la final, veți afla și cine a câștigat ciocnirea ouălor colorate de Paști. 🙂

DECLARAȚIE

„Cred că un proiect de această factură și de această amploare este un proiect viu, care și după recepție are nevoie de observație și intervenții atente”.

Șerban Țigănaș, arhitect

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.