Urbea9. Cum arată cea mai mare sală de spectacole din Cluj: 1.050 de locuri pe două niveluri, trei loji, scenă extensibilă – FOTO/VIDEO
Trebuia să devină spital, dar a devenit sediu de universitate. Construcția lăsată în paragină la Colina a fost convertită și, în scurt timp, va fi sediul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”. O investiție de 25 de milioane de euro derulată de Compania Națională de Investiții (CNI); antreprenorul general este compania bucureșteană Erbașu.
Cea mai recentă emisiune Urbea9, produsă de Media9, s-a filmat în exteriorul și interiorul acestei clădiri. În fapt, sunt trei imobile: în stânga, sala de spectacole, în centru, spațiul destinat studiului academic, iar în dreapta, căminul studențesc.
Impresionează cel mai mult sala de spectacole, care va fi cea mai mare din Cluj. În emisiune, arhitectul Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism, a spus că speră ca aici să poată concerta și Filarmonica Transilvania, instituție căreia i se promite un sediu de vreo 15 ani. De asemenea, a spus că sunt de înțeles limitările arhitecturale, întrucât acest proiect s-a realizat pe amprenta ruinei spitalului.
„Trebuie să-i felicităm pe cei cunoscuți și pe cei mai puțin cunoscuți sau din umbră, care au contribuit la treaba asta. Eu sunt plin de speranțe, am criticile mele față de arhitectură, ca de obicei, că nu se poate altfel; nu cred că există situația ideală, dar le țin pentru pentru altă ocazie. Bine că o să avem un spațiu extraordinar pentru muzicieni, pentru acest oraș al muzicii, pentru Academie și, sper eu, pentru tot publicul și pentru Filarmonică, că vorbeam despre ea, că este o instituție absolut remarcabilă și importantă în acest oraș și sper să își găsească o casă bună”, a spus Șerban Țigănaș.
Sala mare avea 1.050 de locuri dispuse astfel: 800 de locuri la primul nivel și 250 de locuri la etaj. Vor exista și trei loji, două pe lateral și una centrală. Există o fosă pentru orchestră, cu lift: poate rămâne sub nivelul scenei, pentru spectacole de operă și balet, sau se poate ridica pentru a deveni o extensie a scenei. Primul concert ar putea avea loc aici la mijlocul anului viitor, pentru că după investiția efectivă în construcție, va mai urma una separată, derulată tot de CNI, pentru dotarea cu echipamente moderne.
„Va fi dotată cu tot ce este necesar pentru o sală de genul acesta la nivel de acustică, la nivel de sonorizare, la nivel video”, a spus gazda noastră, project managerul Ionuț Lapca, de la antreprenorul Erbașu.