#Urbea9. Cum a aprobat primarul Emil Boc «pe răspunderea mea» blocurile turn din Piața Abator. „S-a avizat urbanistic cu disperare”

Emisiunea Urbea9 de săptămâna aceasta a fost realizată în zona Pieței Abator, acolo unde sunt mai multe proiecte, publice și private, în desfășurare. Dacă vorbim de cele publice, acestea se referă la Parcul Feroviarilor, artera de lângă parc, malul Someșului și podul Oașului – Răsăritului; cele private sunt blocurile în diverse faze, cel cu 23 de etaje, deja ridicat, alte trei construcții cu 14 etaje, care vor avea un mall la primele niveluri, denumit Oxigen. Mai sunt și alte proiecte, dar incomparabil mai mici, ca dimensiuni.
Invitatul permanent al emisiunii, Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism, respectiv fost președinte al Ordinului Arhitecților din România, timp de două mandate, a făcut o scurtă istorie a locului. A vorbit și de modul “disperat” în care s-a avizat favorabil proiectul de zgârie-nori propus de Paszkany Arpad, acum 15 ani, dar care apoi a vândut terenul altor investitori. Asta e o referire la actualul primar al Clujului. Tot Paszkany dorise mai înainte să construiască Polusul în Piața Abator, dar Primăria s-a opus. Iar asta e o referire la fostul primar Gheorghe Funar.
“Știți bine că aici a fost abatorul și apoi a fost terenul unor mari oameni de afaceri, care după aceea s-au blocat mulți ani de zile, pentru că au fost jocuri politice și nu s-a permis construirea marelui centru comercial. Și care apoi s-a construit în Florești, tocmai din aceste motive. Știți povestea, că ceea ce s-a numit inițial Polus trebuia să fie aici. Îmi amintesc cu plăcere proiectul gândit pentru acest loc, pentru că a fost realizat de către un mare arhitect din Ungaria, de foarte bună factură, am văzut macheta. Dar, mă rog, atunci nu se discuta pe calitatea proiectului, pentru că se discuta politic. Nu s-a întâmplat, a stat la dospit și undeva înainte de marea criză economică, începută prin 2008-2009 (de care ar fi bine să ne aducem aminte, pentru că se pare că sunt niște lucruri ciclice și trebuie să învățăm din ele), s-a avizat urbanistic, cu disperare, aș spune, acest spațiu. Eram împreună cu alți colegi în comisia tehnică de urbanism la Primărie, ca expert invitat, și nu am fost deloc de acord cu treaba asta. Nimeni din comisie. Mai puțin cel care o prezida și care a zis că se aprobă pe răspunderea lui. Primarul municipiului, același. Atunci erau mai multe proiecte care s-au avizat, citez, «pe răspunderea mea»”, a afirmat Șerban Țigănaș.
Paranteză. Faptele arată că relația dintre Paszkany și Boc a fost una foarte constructivă. Conform declarațiilor oficiale, în 2008, firmele lui Paszkany au fost cele mai mari donatoare pentru campania electorală a PDL, partid condus la acea vreme de Emil Boc; suma donată oficial a fost de aproximativ 238.000 de euro.
Tot cu primăria condusă de Emil Boc, Paszkany s-a asociat pentru construcţia Cartierului Tineretului (Primăria deţinea 51%, iar firma lui Paszkany restul), care ar fi trebuit să cuprindă 6.000 de locuinţe cu o valoare a investiţiei anunţată de peste 200 de milioane de euro. Și acest proiect a căzut în cap. Terenul de 203 hectare a fost scos la vânzare de firma de insolvență, însă Primăria trebuie să încaseze 63 de milioane de euro.
În cele din urmă, revenind, terenul din Piața Abator s-a vândut (cumpărători: frații Mărghitaș, o parcelă, Ștefan Gadola, cealaltă parcelă), dar în baza unor planuri urbanistice zonale din vremea “răspunderii primarului” (pe vechiul PUG) care au fost reînnoite, acum se pot ridica blocuri de 23 și 14 etaje. Ce spune Țigănaș despre calitatea proiectelor, vedeți în emisiunea Urbea9.
Găsiți mai jos emisiunea Urbea9 de săptămâna aceasta.