URBEA9. Blocul cu 25 de etaje din Mănăștur: apartamentele sunt “vechi de noi”, culorile “nu sunt un pumn în ochi, dar nici o mângâiere”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã  

Cunoscutul arhitect clujean Șerban Țigănaș, decanul Facultății de arhitectură și fost președinte al Ordinului arhitecților din România, a analizat, în emisiunea Urbea9, produsă de Media9, blocul cu 25 de etaje de pe Calea Florești. Acesta este aproape gata, după zece ani de lucrări; ar urma să fie finalizat complet luna aceasta, potrivit proprietarului, omul de afaceri Radu Vlas.

Vlas a obținut o derogare din partea Consiliului local în 2008, apoi a primit cu greu autorizația, în 2012. La începerea lucrărilor, vecinii au ieșit să protesteze. Acum însă este gata și a devenit cea mai înaltă clădire de locuințe din România.

Emisiunea Urbea9 a fost filmată lângă bloc. Șerban Țigănaș s-a uitat pe planuri și a vorbit despre apartamente, dar și despre culoarea și forma construcției.

APARTAMENTE

“Apartamentele sunt normale în sensul în care se fac acum pe piață, dar vreau să vă spun că apartamentele care se fac acum sunt, în general, mai proaste decât acum 30 de ani. (…) Sigur, s-a schimbat și stilul de viață și atunci putem să lungim această discuție despre nevoile care s-au schimbat, care au fost însă contrazise în pandemie. (…) Acest bloc este început foarte demult și trecând atâta timp, din 2008 până în 2022, standardul, ambițiile de locuire, s-au modificat efectiv. Apartamentele acestea sunt istorice, înainte de a fi date în folosință, desigur, nu atât de mult, pentru că nici omul nu s-a modificat atât de mult. Sunt vechi de noi și asta poate să înțeleagă toată lumea”.

FORMĂ ȘI CULORI

“Trecând la formă, sigur, există o anumită abilitate de a croi această formă care sugerează privirea panoramică. Dar, dacă stau să mă uit un pic mai bine, culorile mi se par extrem de discutabile. Toată lumea a încercat să scape de griuri, de cenușiuri, și nu știu de ce s-au întors atât de violent. Nu aș vrea să spun că este un pumn în ochi, dar nu este o mângâiere. Se spune “de gustibus et coloribus non disputandum”. Adică nu se discută, dar eu cred că se discută, cred că latinul se gândea la altceva când a emis această chestiune și sugera, de fapt, că gusturile pot diferi și că țin de un bagaj cultural. Ori eu nu prea văd bagajul cultural din spatele unor decizii arhitecturale de aici. (…) Ar trebui să fie în spiritul epocii. Blocurile din spate sunt în spiritul epocii lor, au un anumit demers care la vremea respectivă, dacă analizăm cu mare atenție, am putea chiar să îl calificăm drept performant. Or acest bloc (cel de 25 de etaje n.r.) pleacă de la început cu o rezervă a administrației și a publicului, cu această respingere. El practic a fost forțat, a fost introdus acolo prin presiune, prin eforturi”.

Puteți vedea mai jos emisiunea Urbea9. Aceasta este postată pe pagina de Facebook Media9.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.