Urbanism fără reguli scrise în Primăria clujeană. “Fără predictibilitate nu se poate dezvolta un oraș”

Am mai scris acest lucru, urbanismul din Primărie este bocodependent. Altfel spus, primarul Emil Boc este balanța supremă, el decide ce se construiește și ce nu; se poate întâmpla să decidă că unui ansamblu de unsprezece case îi este necesară creșă, dar regula nu se aplică și unui bloc cu 50 de apartamente. Discuția este aprinsă și în rândul breslei arhitecților: unii ar vrea să vadă proceduri clare, scrise și afișate, alții spun că deciziile trebuie asumate politic.
Luni dimineață, invitatul Real Estate Agenda, de la Napoca Live, emisiune radio realizată în colaborare cu Media9, a fost arhitectul Horațiu Răcășan, coordonatorul echipei care a întocmit caietul de sarcini pentru actualizarea planului urbanistic general. Răcășan este din prima categorie de specialiști, care consideră că este nevoie de reguli.
“Un oraș nu se poate dezvolta fără un anumit grad de predictibilitate, de care are nevoie și autoritatea, și proiectantul, și investitorul. Iar gradul de predictibilitate în cazul Clujului este destul de mic. Ca arhitect, dacă ai aplicat legile, dacă te conformezi regulilor, la Cluj nu ai garanția succesului. Eu pot să vorbesc deschis, pentru că nu am proiecte în municipiu. Am avut, dar nu mai am, tocmai din cauza impredictibilității. Trebuie să fie niște principii, chiar scrise, care să poată fi aplicate de oricine. În funcție de modul în care aplici aceste principii să știi ce rată de succes poți să ai”, a subliniat Horațiu Răcășan.
Momentan, multe mari proiecte de dezvoltare imobiliară stau blocate în Primărie, în diverse faze. Cele mai multe, în Comisia de circulație, din cauză că municipalitatea nu mai găsește o rezolvare pentru problema traficului.
Emil Boc îi îndeamnă pe clujeni să își lase mașinile acasă, însă aceștia nu sunt prea receptivi, iar singurele soluții sunt centura metropolitană, care va fi gata probabil peste zece ani, și metroul (care înseamnă tot ca oamenii să își lase mașinile acasă!), pentru care perspectivele de implementare nu sunt foarte clare; ni se spune că vom circula deja în 2026, dar să ridice mâna cine crede chestia asta. Așa că cei care plătesc sunt dezvoltatorii imobiliari.
L-am întrebat pe Horațiu Răcășan dacă e corectă stoparea marilor proiecte. “A opri dezvoltarea imobiliară este ca și cum ai opri un organism viu să respire”, a spus Răcășan. Una dintre urmările blocajului impus de Primărie este creșterea prețurilor la apartamente, întrucât cererea depășește cu mult oferta.
Real Estate Agenda este o emisiune radio realizată de Napoca Live în colaborare cu Media9, care se difuzează în fiecare luni, la ora 10:05, pe Napoca FM.