Un peisagist româno-francez critică proiectul de aquapark. „Bâlci aquatic pentru hipopotami”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     3261 Vizualizări.  

Nicolas Triboi este un peisagist francez, de origine română, care a făcut parte din juriu la mai multe concursuri de soluții organizate de Ordinul arhitecților din România, în beneficiul Clujului. La unele concursuri a fost el însuși concurent, în asociere cu un birou de arhitectură. Cunoaște bine Clujul și este un specialist recunoscut internațional.

Peisagistul s-a implicat în dezbaterile de pe Facebook referitoare la construirea unui aquapark. A două, de fapt. Chinteniul are un proiect pe 10 hectare, care costă 35 de milioane de euro, Cluj-Napoca tocmai a anunțat că va investi în zona ștrandului Sun. Probabil că asta ucide definitiv proiectul blocului cu 40 de etaje care urma să se ridice pe malul Someșului, fix în acel areal.

Aquaparkul de 35 de milioane de euro care chiar se face. „Avem toate avizele și toate documentele finalizate”

Revenind la Triboi, mesajul său poate fi sintetizat într-un proverb: „Chelului tichie de mărgăritar”. Peisagistul crede că ar trebui să existe o strategie pentru atragerea tinerilor către sporturi nautice sau de iarnă, iar că banii pentru aquapark ar fi mai nimeriți pentru un asemenea scop. Specialistul nu face decât să propună un sistem care în Franța funcționează și care scoate performeri an de an.

„Subiectul este deplasat. Înainte de aquapark, era bine să se facă bazine, patinoare, cluburi sportive de cartier. Cu aceste 35 de milioane de euro se pot face zeci de cluburi sportive, generații de sportivi, nu bâlci aquatic pentru hipopotami. Frumos ar fi să fie o strategie de acces la bazin, la patinoar pentru toți copiii, cu 10 lei intrarea zilnic. Asta ar fi frumos, nu libelula. Mândria de a fi primul la aquaparc este foarte tristă”, a scris Nicolas Triboi.

I s-a replicat că un aquapark ar aduce bani la buget, lucru de altfel discutabil. Foarte puține dintre investițiile publice produc profit; de cele mai multe ori, banii îngrașă directorii acelei instituții. Dar iată ce a răspuns Triboi: „Bani pot intra și de la zeci de cluburi x 200 de lei de practicant. Aceștia trăiesc mai bine, consumă mai bine. Se invită unii pe alții, cresc generații de sportivi, învață gustul efortului și al competiției. «Educație», aș zice, care aduce în timp scurt mai mulți bani decât un aquasplash”.

Emil Boc a făcut anunțul. Unde se face aquapark, în Cluj-Napoca

DECLARAȚIE

„Vorbim despre o investiție masivă, de 35 de milioane de euro, într-un oral unde copiii merg la bazin cu 30 de lei/ședință, unde nu există un patinoar. Subiectul este deplasat, mai ales că dorim să avem „primul din…”. Din ce? Chiar aquapark trebuie?”

Nicolas Triboi, peisagist

Nicolas Triboi este Absolvent al Şcolii Naţionale Superioare pentru Natură şi Peisaj de la Blois (Franţa). Nicolas Triboi trăieşte şi lucrează în România de peste cincisprezece ani. Aici a creat „Atelierul Foaie Verde”, birou specializat de proiectare care încearcă să pună natura în prim-planul amenajărilor de spaţii publice, grădini private, zone naturale, a dezvoltării turistice.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.