Un metrou la 2:45 minute și cică 40.000 de șoferi renunță la mașini. 9 motive pentru care se justifică trenul subteran, la Cluj

Un clujean nu s-a mulțumit cu informațiile publice despre necesitatea implementării metroului în municipiu (și în Florești), așa încât s-a adresat Primăriei. Edmond Kreibik a solicitat să i se transmită care sunt motivele pentru care metroul ar fi sustenabil și a primit o listă întreagă. Veți vedea, de exemplu, că proiectanții au calculat că 40.000 de șoferi clujeni nu vor mai circula cu mașina proprie, ci vor alege să ia metroul. Sau că operarea traseului cu metroul este aproape la jumătate față de costul transportului cu tramvaiul.
Pe de altă parte, Primăria recunoaște ceea ce i s-a spus adesea: că, în general, pentru orașe de talie similară Clujului, nu este clar justificabil metroul.
În răspunsul pe care l-a trimis, municipalitatea precizeză că încă din primul an va fi nevoie, pe secțiunea cea mai încărcată, la orele de vârf, să circule un tren la fiecare 2 minute și 45 de secunde, iar în 2060 va fi nevoie reducerea acestui interval la un tren la fiecare 2 minute și 15 secunde.
Iată cele 9 motive invocate de Primărie pentru introducerea metroului în Cluj-Napoca și Florești:
- pentru că va oferi locuitorilor timpi de călătorie mult mai buni (din vestul Floreștiului în Sopor: 23 de minute cu metroul față de 52 de minute cu un ipotetic tramvai), și astfel va susține o creștere robustă și durabilă a zonei metropolitane; prin reducerea aglomerației din trafic datorită metroului, clujenii vor economisi 5 milioane de ore pe an în 2030 (respectiv 10,6 milioane de ore pe an în 2060).
- pentru că elimină de pe străzile orașului mai multe deplasări cu autoturismul personal decât oricare altă soluție de transport public: 40 de mii de deplasări pe zi în 2030, și 170 de mii de deplasări pe zi în 2060.
- pentru că încă din anul deschiderii va conduce la evitarea a 26 de accidente cu morți și răniți grav pe an, acest număr crescând la 75 de accidente în 2060; în plus, metroul oferă un transport sigur și predictibil tot timpul – important în special când sunt condiții dificile (viscol, furtună, volume mari de trafic la suprafață etc.), când riscul accidentelor este și mai mare.
- pentru că este de departe cea mai importantă intervenție în a reduce poluarea și a îmbunătăți calitatea aerului în Cluj; metroul va elimina annual 10.950 de tone de emisii de CO2 și echivalent din zona urbană, adică echivalent cu o pădure cu peste 500.000 de copaci.
- pentru că este mai ieftin de operat decât orice soluție de transport public de suprafață care ar oferi aceeași capacitate; metroul necesită 30 milioane de euro costuri de operare și întreținere (mare parte acoperită din venituri), în vreme ce deservirea aceleiași capacități de transport cu tramvaiul pe ruta metroului ar costa 53,5 milioane de euro pe an.
- pentru că, prin comparație cu transportul în comun (chiar și electric) de suprafață, metroul nu ocupă spațiu urban valoros (cu calea de rulare, stațiile etc.) și nu produce zgomot; metroul face posibilă alocarea spațiului urban limitat și valoros din centrul orașului către utilizări durabile, îmbunătățind mult calitatea vieții pentru toți locuitorii.
- pentru că fiind în subteran este unica soluție care oferă capacitatea de transport necesară în zone cu străzi înguste precum centrul orașului sau sudul Floreștiului; în plus, stațiile pot fi amplasate exact acolo unde este nevoie de ele, spre exemplu în curtea viitorului Spital Regional de Urgență, sau sub intersecții majore din oraș, unde converg numeroase fluxuri pietonale.
- pentru că este singurul proiect de mobilitate urbană durabilă care nu doar rezolvă o problemă de mobilitate ci va funcționa și ca vector de structurare a dezvoltării durabile pe termen pe lung; sute de hectare actualmente nedezvoltate din zona urbană (dintre care doar în zona Sopor-Gheorgheni 161 ha și în zona Muncii 78 ha) vor fi clar orientate în direcția dezvoltării și mobilității durabile, datorită prezenței metroului.
- pentru că deși în general pentru orașe de talie similară nu este clar justificabil metroul, topologia rețelei de transport din Cluj (dominată de o coloană vertebrală vest-est de mobilitate, fără inele de circulație, și cu restul rutelor radiale clar subordonate axei vest-est) impune o soluție de transport de capacitate superioară soluțiilor clasice de suprafață (tramvai, troleibuz, autobuz).
Magistrala I de metrou Cluj va avea 21 de kilometri, 19 stații și un depou. Se estimează că numărul total de călători ce vor fi transportați este de 164.400 călători/zi în anul punerii în funcțiune (anul 2030), respectiv 246.000 călători/zi în anul 2060, adică 60.006.000 călători/an la punere în funcțiune respectiv 89.790.000 călători/an în 2060.
Primăria oferă și o comparație: Magistrala 2. Berceni – Pipera din București (19km, 14 stații, 1 depou) a transportat în anul 2019 190.575 călători /zi adică 69.530.000 călători/an.