Un fost ministru clujean investește în imobiliare: 6 case de vacanță cu un pavilion + teren de sport într-o zonă foarte pitorească a județului
Sergiu Horia Hossu (ex USR – PLUS), fostul șef al cancelariei prim-ministrului, cu rang de ministru, dorește să construiască un complex de case de vacanță într-o zonă foarte pitorească din județul Cluj, puțin exploatată din punct de vedere turistic.
Hossu vrea să construiască 6 case de vacanță, o clădire pavilionară și un teren de sport în localitatea Dealu Negru, comuna Călățele, totul pe o suprafață de 1,7 hectare.
Pentru Sergiu Hossu, apetitul pentru afacerile imobiliare nu este de dată recentă. El mai are un proiect imobiliar în comuna Feleacu, dar acolo e vorba doar de o casă.
Sergiu Hossu a fost președintele filialei PLUS Cluj-Napoca, consilier local din partea USR – PLUS și șef al Cancelariei premierului liberal Florin Cîțu (în perioada martie – septembrie 2021). Ulterior, el a demisionat din politică.
Proiectul propus în comuna Călățele se află în faza primirii avizului de oportunitate și va fi dezbătut în ședința Comisiei tehnice de urbanism de joi, 9 noiembrie, de la Consiliul Județean Cluj.
17.090
de metri pătrați au împreună cele două parcele; din această suprafață, 15.329 mp sunt în extravilan.
Casele de vacanță propuse se află într-o zonă foarte pitorească a județului. Comuna Călățele se află la poalele masivului Vlădeasa, în partea de nord-vest a județului. Terenul studiat se situează pe versantul nord-estic al Măgurii Călățele, parte componentă a Munților Gilău, la contactul cu Masivul Vlădeasa.
Unitățile de turism urmează să fie construite pe o suprafață de 17.090 metri pătrați. Din această suprafață, 1.761 mp se află în intravilan, iar 15.329 mp în extravilan. Proprietarii celor două parcele, soții Corina Maria și Sergiu Horia Hossu, doresc alipirea celor două parcele și introducerea în intravilan a suprafeței de teren rezultate.
Casele de vacanță vor forma „cătunul” din Dealu Negru
Pe parcela finală, proprietarii doresc realizarea celor 6 case de vacanță, a unui pavilion și a unui teren de sport. Potrivit documentației tehnice, construcțiile vor fi de mici dimensiuni, cu regim de înălțime redus care se vor integra în specificul rural al zonei, având astfel suprafețe restrânse, materiale și cromatici utilizate specifice.
Proiectantul dorește ca imobilele să constituie un tot unitar amintind de așezările țărănești de tip „cătun”. Se dorește ca intervenția sa nu fie exhaustivă, ci să respecte conformarea terenului, să conserve priveliștile și să păstreze arborii deja existenți pe teren.
Beneficiarii investiției, alături de proiectant, au luat în considerare și un plan B. În cazul în care situația economică nu va permite realizarea întregului ansamblu, propun o parcelare a terenului, care să permită realizarea etapizată a investiției.
Sunt propuse astfel 8 parcele și un drum de acces cu profil de 9 metri care să permită accesul auto și pietonal
pentru fiecare parcelă în parte.
Alimentarea cu energie electrică se va face prin prelungirea rețelelor existente, potrivit reglementărilor din aviz. Construcțiile vor avea centrală proprie care va asigura încălzirea acestora.
Pe parcelă va exista o zona dedicată echipării edilitare. Aici va exista un bazin vidanjabil care va asigura preluarea apelor uzate menajere prin realizarea de racorduri cu construcțiile propuse pe parcelă.
Proiectul a fost realizat de biroul de urbanism și arhitectură Via Concept & Proiect, cu sediul în Florești.