Un fost absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare din Cluj a lăsat lumea IT-ului. Produce și vinde brânză de milioane de euro, inclusiv în SUA

Marius Bîcu a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Însă chiar dinainte de terminarea studiilor, a realizat că lumea calculatoarelor nu i se potrivește. I s-a alăturat tatălui său, cercetător chimist, care din 1994, a început să producă și să vândă săruri, apoi să investească în agricultură, zootehnie și în industria laptelui.
Foto: delaferma.ro
Din 2002 până în 2004, Marius Bîcu Jr. s-a implicat în construirea fabricii de lapte, cu fonduri europene. Fabrica a început să funcționeze în 2004 cu 10 angajați și cu 3.000 litri de lapte procesați pe zi. A primit și un nume frumos: „De la Ferma cu omenie”.
„Accentul a fost pus pe produse tradiționale”
„Am pornit la drum cu o mână de oameni iscusiți și plini de ambiție. Am construit o fermă modernă care administrează peste 800 hectare de teren arabil cultivate majoritatea cu cereale și o pășune de 200 hectare. Fabrica companiei este una din cele mai importante investiții în lactate din județul Alba și zonele învecinate.
Accentul a fost pus pe produse tradiționale și pe tot ce inseamnă protejarea lor în rețeta originală și toate acestea pentru a oferi consumatorilor produse de o calitate superioară. Fabrica și ferma sunt în aceeași curte. Folosim pentru produsele noastre, în cea mai mare parte, laptele provenit de la văcuțele din curtea noastră, un lapte bogat în proteine și nutrienți.
Ne asigurăm ca acestora să nu le fie nici prea cald, nici prea frig, să fie bine hrănite și îngrijite, iar ele ne răsplătesc cu cel mai bun lapte. Zi de zi demonstrăm cu pricepere și implicare că se poate și altfel…brânza să fie bună la gust și din cele mai naturale ingrediente, animalele să fie bine hrănite și îngrijite, munca omului să fie răsplătită”, se arată pe pagina antreprenorului.
A ajuns la afaceri de milioane de euro
Acum, proprietarul „Fermei cu omenie” a ajuns la afaceri de milioane de euro, din producția și vânzarea de brânză pe piața internă, dar mai ales la export. Potrivit economedia.ro, are comenzi în peste 13 țări europene și a reușit performanța să devină primul producător care a vândut brânză românească în Statele Unite ale Americii.
Mai întâi a indentificat trei piloni fundamentali care influențează direct calitatea produselor: rasa animalelor, calitatea hranei și condițiile de mediu în care acestea trăiesc. Rezultatele nu au întârziat să apară.
Unul dintre produsele reprezentative, brânza de burduf, a primit, trei ani consecutiv, în 2018, 2019 și 2020, premierul ROAliment pentru cea mai bună brânză de burduf din țară.
26
de milioane de lei reprezintă cifra de afaceri a „Fermei de omenie” în 2023.
Un an mai târziu, în 2021, un alt produs, MiniBrânza de burduf, a primit un premiu special pentru inovație în prevenirea risipei alimentare. În anul 2022, a participat la Târgul Internațioal Sial de la Paris, pentru a-și promova produsele la una dintre cele mai prestigioase expoziții de profil.
Cu o nouă echipă de management a ajuns, anul trecut, la o cifră de afaceri record de 26 de milioane de lei și a obținut un profit de 1,7 milioane de lei. „Ferma cu omenie” funcționează în localitatea Unirea, la granița dintre județele Alba și Cluj.
Citește mai multe despre acest subiect, aici.
Foto main: zf.ro