Un biolog cere reevaluarea modului în care orașul se dezvoltă + vrea și un angajament față de protejarea Someșului
Biologul Tibor Hartel, conferențiar la Universitatea Babeş-Bolyai, atrage atenția asupra viitorului incert al râului Someș și al zonelor naturale din Cluj-Napoca, subliniind că acestea sunt supuse unor presiuni economice constante, care riscă să ducă la distrugerea lor. În volumul „Soluții bazate pe natură la Someș”, coordonat de Adrian Dohotaru, Hartel avertizează că, în ciuda resurselor financiare și academice de care orașul dispune, salvarea Someșului și a naturii urbane rămâne incertă.
Volumul poate fi descărcat de pe librariaUBBCluj.ro.
„Forțele economice puternice și interesele financiare considerabile pun o presiune constantă asupra zonelor naturale ale râului Someș, dar și asupra altor zone cu înalte valori naturale ale Clujului”, afirmă Hartel. El avertizează că, dacă aceste spații naturale vor fi distruse, „societatea – din prezent și viitor – va fi privată de contribuțiile neprețuite ale naturii”. În opinia sa, natura joacă un rol mult mai important pentru viitorul Clujului decât o nouă construcție „generatoare de profit care se realizează tocmai prin distrugerea naturii”.
Hartel critică deschis faptul că, în Cluj, „problemele sociale profunde nu sunt cauzate de lipsa banilor”, și sugerează că soluțiile la aceste probleme nu pot fi găsite doar în continuarea investițiilor economice. „Mai mulți bani nu vor rezolva aceste probleme”, afirmă el, ci este nevoie de o schimbare a priorităților, în care protejarea naturii să devină o preocupare centrală.
El pledează pentru o reevaluare a modului în care orașul se dezvoltă și pentru un angajament ferm față de protejarea râului Someș și a zonelor naturale din jur. „A sosit timpul să ne reorientăm atenția și resursele către protejarea și revitalizarea râului Someș și a zonelor naturale înconjurătoare”, subliniază Hartel.