Un avocat cere referendum pentru demiterea lui Emil Boc, primarul a contraatacat. “Compromiteți meseria de avocat și o faceți de rușine”

Totul a plecat de la conflictul dintre doi vecini. Că groapa săpată de unul a crăpat casa celuilalt, ca pe strada Victor Papilian, dacă mai țineți minte. În cauză, un anume domn Pop Pâgleșan și un anume domn Pătcaș. Primul a venit cu avocatul în Consiliul local, al doilea a fost doar amintit ca agresor. Sunt mai multe procese pe rol, și între vecini, și între Pop Pâgleșan și Primărie. S-au invocat relații neprofesionale cu primarul, părtiniri din partea Poliției locale, studii geologice neprofesioniste, autorizații falsificate, câte și mai câte. Mai bine de o oră, Consiliul local a fost scena unor afirmații cum rar se aud. De la o furtună într-un pahar cu apa s-a ajuns la ditamai uraganul îndreptat împotriva leadershipul din Primărie.
Domnul Pop Pâgleșan a venit personal, dar a fost și reprezentat de un avocat din Baroul București. Călin Georgescu. Ei bine, Georgescu a făcut acuzații cu duiumul și a cerut intervenția Comitetului pentru situații de urgență, exact ca pe strada Victor Papilian. A anunțat că s-au făcut plângeri penale împotriva mai multor persoane din Primărie, pe care le-a și nominalizat. Șefa Direcției de Urbanism, fostul arhitect șef al municipiului, persoane din Poliția locală și așa mai departe, o lungă listă de acuzați. S-a ajuns și la DNA. Georgescu a cerut demisia actualului arhitect șef, Daniel Pop, și a încheiat apoteotic, spunând că a depus mai multe solicitări. Ia auziți aici: “Trei cereri le-am adresat cabinetului primarului, una Comitetului pentru situații de urgență, una Comisiei locale de urbanism (…), o cerere Comisiei de ordine publică, prin care am cerut investigarea Poliției locale, a viceprimarului Tarcea, în materie de disciplină în construcții, iar o cerere este adresată Comisie juridice, solicităm sprijin pentru ca să inițiem un referendum local pentru demiterea primarului Emil Boc”.
67
de petiții a făcut Pop Pâgleșan către Primăria Cluj-Napoca în cei opt ani de când este în conflict cu vecinul său. El și-a angajat mai mulți avocați, dar a spus că cei de la Cluj se tem să se lupte cu municipalitatea. Așa că anul trecut l-a angajat pe Călin Georgescu.
Primarul Emil Boc a luat foc și l-a pus la zid pe avocatul bucureștean. “Creează în mod absolut nepermis presiune asupra funcționarilor, asupra deciziilor pe care unii să le iau în această instituție, depășind cu mult etica meseriei de avocat, pe care o cunosc foarte bine. Domnule avocat, repet, aveți o etică pe care trebuie să o apărați, judecățile de valoare nu se rostesc la această masă. Dumneavoastră vorbiți pe documente, nu pe judecăți de valoare. Pentru judecăți de valoare mergeți în piața publică, acolo e locul lor. Compromiteți meseria de avocat și o faceți de rușine. Deontologia profesională vă obligă la abținere și la judecare pe bază de texte de lege și nu pe judecăți de valoare. Puteți să îmi placeți sau puteți să îmi displaceți. Aici discutăm despre normative și texte de lege. (avocatul a încercat să intervină) Aici suntem la Cluj și ne ascultăm unii pe alții, nu suntem la București, în barou sau de unde veniți dumneavoastră”. Edilul șef a mai spus că, prin poziția sa, avocatul face “trafic de influență mascat”, ca să obțină deciziile pe care le dorește. Rar de văzut Emil Boc atât de nervos.
Boc a spus că ambele părți au rapoarte de expertiză și că urmează să se stabilească cine are dreptate. Apoi a făcut apel la Pop Pâgleșan și i-a cerut să se împace cu vecinul său, ca doi clujeni. Că avocatul pleacă la București, îi ia banii și „râde de el”.