Uite unde merg banii din defrișări! Fiul fostului pădurar își face cartier de case în Cluj

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     8844 Vizualizări.  

Presa a scris, în urmă cu câțiva ani, despre Valer Prigoană, pădurarul din Someșu Rece care a devenit mare investitor în imobiliare. Și care a murit în 2013. Iată cine era omul, așa cum îl zugrăvea presa vremii; și vom vedea cum investițiile sale merg înainte.

După ce a fost numit şef de district în 2007, avându-l ca superior la Ocolul Silvic pe Traian Mariş, ulterior directorul Direcţiei Silvice Cluj arestat și ulterior condamnat cu amânare, afacerile imobiliare ale lui Prigoană au explodat, el construind sute de apartamente în Florești. În timp ce pădurile dispăreau…. Ulterior, Prigoană și-a extins afacerile spre Cluj, unde a construit în zona rezidențială Eugen Ionesco. În timp ce pădurile erau deja de negăsit prin Apuseni. Până la urmă sistemul de șpăgi de la nivelul defrișărilor ilegale și decizia de impunere a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj pentru plata TVA în valoare de 1,44 milioane de lei, i-au fost fatale”, scria ClujManifest, în 2016. Găsiți pe Google mai multe articole pe subiectul defrișărilor, despre Valer Prigoană și fostul său șef, Traian Mariș, care a ajuns să facă pușcărie.

Ei bine, Prigoană a lăsat moștenire o serie de terenuri, inclusiv cele despre care scriem astăzi, de pe strada Spicului (cu ieșire la Constantin Brăiloiu), din Dâmbul Rotund. Coproprietar era soția sa, Lucreția. Și cine profită? Fiul său, Adrian Ionuț.

Compania BRG PRI Construct s.r.l., în care Prigoană jr. deține 50% din acțiuni (alte 50% aparțin companiei Australis, a Savetei Iacob, care a construit un bloc cu Carrefour la parter în Gilău), se pregătește să construiască un cartier de case în Dâmbul Rotund.

18

case ar urma să se construiască pe o suprafață de circa un hectar, între străzile Spicului și Constantin Brăiloiu. Dintre acestea, nouă vor fi individuale, iar alte nouă cuplate câte două. Total: 27 de familii. 

O singură parcelă va avea 700 de metri pătrați, iar celelalte 17 au suprafețe în jurul a 350 de metri pătrați.

Proiectul a fost pus, astăzi, în consultare publică, pe platforma Primăriei și urmează să treacă prin comisiile de urbanism, circulație rutieră și, posibil, estetică urbană. Sarcina proiectării a fost încredințată biroului de arhitectură ArhiBox.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.