Trotinetele pe străzi. „Nu respectă regulile, dar lucrurile ar trebui corectate, negociate, pentru că este un vehicul practic” + De ce crede Șerban Țigănaș că nu avem piste velo interconectate, la Cluj

Autor  admin   în       1 year în urmã  

Cunoscutul arhitect Șerban Țigănaș, decanul Facultății de arhitectură și urbanism din Cluj, a vorbit, în ultima emisiune Urbea9, produsă de Media9, despre felul în care vede el un mijloc de transport controversat, trotineta.

Subiectul a fost dezbătut cu jurnalistul Ionel Lespuc pentru că, în ultimul timp, între șoferi și utilizatorii de trotinete au apărut tot mai multe nemulțumiri.

Țigănaș crede că, per total, trotineta în sistem sharing are mai mai multe avantaje decât dezavantaje.

„Problema este următoarea: șoferul este identificabil, are plăcuțe de înmatriculare, are permis de conducere, a dat examen, dacă greșește poate să fie prins. Cel care folosește un moped sau o trotinetă, o bicicletă și așa mai departe, este pe cont propriu. Dacă el nu respectă ceva, se pune în pericol pe el, dar îi pune în pericol și pe ceilalți. Aș mai spune că nici regulile nu sunt foarte clare. Se improvizează regulile, poate că Poliția Rutieră le-a scris, iar șoferii le știu, pentru că nu pot să ia permisul fără ele (și nici atunci nu e clar că le cunosc foarte bine), dar am mari rezerve că cei care folosesc aceste vehicule știu exact ce au dreptul să facă, pe unde au dreptul să circule și în ce condiții. Și atunci rezultă o serie întreaga de libertăți pe care și le-au luat mulți, am văzut multe situații în care erau doi pe o trotinetă. (…) Cunosc o serie întreagă de oameni care au avut accidente, accidente serioase, cu trotinetele. La bicicletă ai obligația să porți cască, o vestă reflectorizantă, ca să fii într-o oarecare siguranță, dar cu trotinetele știu de accidente serioase, poate viteza permisă e prea mare. Dar partea bună este că e un vehicul extraordinar de practic, în anumite momente și când nu ai la dispoziție alte modalități de deplasare este extrem de confortabil pentru diferite tipuri de distanțe. La un oraș precum Clujul, faci o grămadă de deplasări rapide. Se pot și parcă mai rapid, mai ușor decât bicicletele, aparțin unor companii care au găsit o modalitate confortabilă de a face plata călătoriei. (…) Mie mi se pare că avantajele acestor mijloace de transport sunt mult mai mari decât dezavantajele și că dezavantajele ar trebui avute în vedere, corectate, negociate, astfel încât lucrurile să evolueze. Adică bilanțul este pozitiv”, a spus arhitectul. Acesta a relatat că el însuși a folosit trotinete la Paris, unde între timp Primăria le-a interzis.

#URBEA9. Reabilitările termice incomplete din Cluj. „Dacă nu-ți permiți să fii proprietar, te muți în chirie” + Crede că ar trebui introdus un contract pentru conviețuirea în comun. VIDEO

Pe de altă parte, se naște o întrebare: de ce nu reușim, la Cluj, să avem piste de biciclete interconectate, astfel încât utilizatorii de trotinete să nu fie nevoiți să împartă nici carosabilul cu mașinile, nici trotuarul cu pietonii? Șerban Țigănaș crede că logica este politică.

„În timp, ei (cei din Primărie n.r.) au fost foarte atenți la majorități și minorități, la cine votează. Câți sunt șoferi, foarte mulți, facem o socoteală simplă, dacă îi favorizăm sau îi ascultăm cu mai mare atenție o să colectăm un număr mai mare de voturi. După aceea a fost discuția cu garajele, pe câți deranjăm, pe câți bucurăm. La un moment dat a trebuit să se ajungă la o masă critică și cineva să socotească dacă putem să le demolăm, că nu pierdem atât de multe voturi. Acum cred că cei care folosesc trotinete și care sunt în general tineri, pentru că sunt vehicule pentru tineri, probabil că nu votează la Cluj. Fiind studenți și neavând viză de flotant, socoteala este destul de simplă”, a afirmat decanul Facultății de arhitectură și urbanism.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.