Transport public ineficient la Cluj, crede Șerban Țigănaș. Motive de organizare, dar și de mentalitate

Autor  admin   în       8 luni în urmã  

În cea mai recentă emisiune Urbea9, produsă de Media9, arhitectul Șerban Țigănaș a vorbit despre transportul public de la Cluj. Deși acesta este într-un real progres, cu multe autobuze electrice și troleibuze noi cumpărate, nu reușește să reducă semnificativ ambuteiajele din trafic. Principalele motive sunt legate de rețeaua care nu acoperă suficient de bine orașul, dar și de o parte dintre cetățeni, care cred că nu e de demnitatea lor să circule cu tramvaiul.

Vedeți mai jos emisiunea:

„Transportul public este total ineficient într-un oraș de dimensiunea Clujului. În momentul în care trebuie să folosești mai mult de un mijloc de transport pentru o călătorie, orașul este prea mic ca să îți faci planuri de mobilitate, să spunem, schimbând două sau trei chiar mijloace de transport în comun. Or, mijloacele de transport în comun nu ajung în Cluj în capilaritatea cartierelor, pentru că acolo, spre margine, unde lucrurile sunt începute, dar neterminate, nu există densitate suficientă care să justifice circulația asta. Aici e de gândit o chestiune. Nu am pretenția că știu răspunsul. (…) Mai e cealaltă problemă, de demnitate a transportului în comun, într-un oraș în Cluj scump, al oamenilor de succes. Încă mulți se gândesc că transportul în comun e pentru cei care nu au succes, care nu-și permit celălalt transport”, a spus Țigănaș.

DECLARAȚIE

„Transportul în comun evident că nu trebuie să fie gândit într-o manieră prioritar profitabilă, adică firma să iasă pe plus, biletele și abonamentele să acopere toate costurile. Nu ăsta e scopul. El poate fi și trebuie să fie subvenționat destul de serios, pentru că el are o misiune mult mai mare decât cea de a se autosusține, deci ar trebui susținut de la bugetul local, poate chiar sponsorizat”.

Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.