Transportul politizat de la Turda. Primarul Matei cade victimă propriilor manevre

Autor  Ionel Lespuc   în       2 saptãmâni în urmã     1170 Vizualizări.  

La Turda e scandal, cetățenii sunt nemulțumiți că microbuzele de pe rutele Turda – Cluj și Turda – Câmpia Turzii nu opresc în fiecare stație, ca până acum. Mesajele lor furioase le găsiți la finalul articolului.

Trebuie să știți că, peste tot în lume, probabil și în Bolivia sau Sudan, transportul de persoane dintre localități se realizează din autogară în autogară. Considerentele sunt clare: apare o nedorită dublare a traficului rutier, ceea ce duce la aglomerație și poluare, respectiv se face o concurență neloială mijloacelor de transport urbane, care pierd din încasările garantate prin contract.

Doar că, la Turda, lucrurile s-au dorit a se construi într-un anume fel. Mulți ani, transportul pe rutele județene despre care vorbeam le-a făcut Tours Claus, firmă care circula sub brandul Alis.

“A”-ul din Alis era Alin Popovici, coleg de partid cu primarul Cristian Matei și la PSD, și mai apoi, când au trecut amândoi la PNL.

Iar Matei le-a aprobat în Consiliul Local celor de la Alis, în 2013, o mulțime de stații, 41, ceea ce a dus la un fenomen ilegal și sancționabil de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier (ISCTR): transport local. Tours Claus chiar vindea bilete de transport local din Turda în Poiana (foto mai jos). Păi și e de mirare că cetățenii s-au obișnuit cu un anume mod de funcționare a transportului? Incorect, dar comod pentru ei.

Primăria a stabilit acum ca transportul județean să folosească doar trei stații. Ce s-a schimbat? Operatorul. Traseele nu mai sunt operate de Tours Claus, ci – în urma unei licitații și a unui proces câștigate – de Fany. Care nu mai are în spate vreun partener politic al primarului.

Alfel spus, Matei a acceptat chiar și ca TUP (Transport Uban Public) Turda să piardă la încasări în favoarea Alis, dar acum gata, nu mai facem transport politizat. L-a confuzat pe cetățean, care se revoltă? Sigur că da. Matei este considerat primul vinovat și pe bună dreptate. Omul a căzut victimă a propriilor sale manevre, iar acest lucru nu poate fi atenuat de platformele de știri care primesc publicitate de la Primărie.

Iată câteva mesaje de pe Facebook:

  • Stațiile de autobuz din Turda sînt ale turdenilor si pentru turdeni, nu a primariei si a acelora care cer mită de la societatile de transport care opereaza pe teritoriul orasului”.
  •  O nesimțire fără margini a edililor noștri !”
  • Suntem foarte multi navetisti, avem rugamintea sa ne lasati statiile asa cum au fost pana acum”.
  • Turda=spital de psihiatrie”
  • ”Bine că plătim impozite mari și cu parcările nu sunt ok. Votați-i în continuare, că ne duc la sapă de lemn”.

About