Toată lumea construiește! Directorul companiei Terapia și o celebră artistă investesc într-un ansamblu rezidențial

Primăria municipiului Cluj-Napoca urmează să analizeze un plan urbanistic zonal (PUZ) pentru reglementarea unei zone rezidențiale. Amplasamentul este la intersecția străzilor Giuseppe Verdi și Johann Sebastian Bach, în zona fermei Steluța.
Suprafața totală studiată în cadrul proiectului este de 15.897 mp, iar propunerea vizează construirea unui ansamblu de locuințe semicolective, modernizarea infrastructurii rutiere și amenajarea unor spații verzi deschise publicului.
Beneficiarii proiectului sunt Lupaș Ana, Damian Laura Otilia și Damian Dragoș Eugen, iar documentația a fost elaborată de SC MCUB SRL (a arhitectului Voicu Bozac), conform certificatului de urbanism nr. 2840/03.11.2022.
Dragoș Damian este foarte cunoscut din poziția sa de CEO al companiei Terapia, dar și de editorialist/analist economic. Pe de altă parte, Ana Lupaș este o celebra artistă, ajunsă la vârsta de 85 de ani.
Proiectul urmărește:
• Construirea unui ansamblu rezidențial format din locuințe semicolective, fiecare având câte două unități locative.
• Modernizarea circulației prin realizarea unei străzi de acces public nelimitat, denumită provizoriu “Strada A,” care va fi prevăzută cu trotuare, pistă pentru biciclete și spații verzi.
• Amenajarea de spații verzi care nu vor fi împrejmuite către domeniul public, asigurând acces nelimitat pentru locuitori.
Organizare urbanistică și funcțiuni propuse
Proiectul se aliniază prevederilor din planul urbanistic general (PUG) al municipiului Cluj-Napoca, fiind situat în UTR ULiu, zonă destinată locuințelor cu regim redus de înălțime pe un parcelar urban. Principalele funcțiuni ale PUZ-ului includ:
• Locuințe semicolective: regim de înălțime redus, potrivite pentru densitatea mică a zonei.
• Activități economice cu caracter terțiar: spații pentru servicii și activități comerciale de proximitate.
• Circulație organizată: integrarea rețelei rutiere locale cu drumurile existente și îmbunătățirea accesibilității pietonale și cicliste.
Pe planșă sunt figurate 16 parcele, dintre care 14 destinate locuirii.
Spații verzi și integrarea în peisaj
Zona verde propusă în proiect va fi dublată pe alocuri de garduri vii și vegetație, în special la limita proprietăților învecinate. Se urmărește menținerea unui echilibru între construcțiile noi și cadrul natural existent, cu respectarea condițiilor geotehnice specifice terenului în pantă.
Înainte de aprobarea autorizației de construire, beneficiarii au obținut Avizul de Oportunitate nr. 35/13.03.2023, iar PUZ-ul a fost întocmit pentru reglementarea construirii pe terenul identificat prin următoarele suprafețe:
• Lupaș Ana: 4.387 mp și 6.473 mp.
• Damian Laura Otilia și Damian Dragoș Eugen: 5.037 mp.
Proiectul urmează să intre în analiza comisii tehnice de urbanism, unde urbaniștii pot solicita o serie întreagă de modificări.