„Tergiversare incredibilă”. Ritmul Clujului: un apartament pe an pentru nevoiași
Primarul Clujului a anunțat triumfător că blocul de locuințe sociale de pe strada Ghimeșului a fost finalizat. Dincolo de multe like-uri, Emil Boc a primit și o reacție a specialiștilor în locuințe sociale, reprezentanții ONG-ului „Căși sociale acum”.
„Foarte puțin și foarte încet. Așa aș sintetiza părerea mea. De peste 10 ani, cei 400 de solicitanți de locuințe sociale au auzit anual că se fac investiții pe str. Ghimeșului. Dintre ei, unii au cereri depuse la primărie de 20 de ani. La început, pe str. Ghimeșului exista un proiect ce promitea realizarea a 24 de “locuințe pentru tineri” pe terenul primăriei de către Agenția Națională pentru Locuințe. Apoi, în 2016, primarul Emil Boc declara că pentru strada Ghimeșului procedura de licitație se afla în plină derulare, urmând ca până în jurul datei de 1 septembrie să fie finalizată. Tot dumnealui, în 2019, a dat asigurări că proiectul de locuințe sociale cu 12 apartamente va fi fost dus la bun sfârșit în 2019. În iunie 2020, a anunțat că lucrările se află într-o mică întârziere, urmând să fie inaugurate la finalul anului 2020. Iar în 2020, în programul electoral PNL am putut citi: stadiul de realizare a celor 12 locuințe este de 83%, termenul de realizare este de 31 octombrie 2020. Este incredibil că o primărie atât de potentă cum este cea a orașului nostru, să aibă nevoie de 10 ani ca să construiască 12 apartamente de locuințe sociale, o bună parte garsoniere, și restul de două camere”, a afirmat Eniko Vincze.
Locuințele de pe Ghimeșului sunt primele construite de la zero de Primărie în ultimii 12 ani. Aritmetica spune că s-a făcut un apartament pe an. În majoritatea țărilor avansate, există reglementări și programe de construire de locuințe sociale. La dezbaterile privind strategia integrată de dezvoltare urbană, realizată de Banca Mondială, s-a discutat și despre construirea de locuințe pentru persoanele cu posibilități materiale reduse.
„Pe lângă motivele acestei tergiversări incredibile, povestea locuințelor sociale de pe str. Ghimeșului mai ridică și întrebări legate de bugetul local alocat anual domeniului locuire, și în mod particular locuințelor de pe această stradă. Am sesizat aceste probleme și în observațiile noastre depuse în contextul consultării publice asupra bugetului din 2021. Le menționez aici, pentru că ele au rămas și după aprobarea acestuia de consiliul local, iar noi, evident, nu am primit niciun răspuns. Din bugetul local nu reiese nici în acest an, precum nu a reieșit nici în anii trecuți, câți bani se prevăd a se cheltui din totalul alocat marelui capitol “Locuințe, servicii și dezvoltare publică” pe creșterea fondului de locuințe sociale, pe renovări, și/sau pe mentenanța/ reparațiile fondului de stat existent, sau pe alte tipuri de costuri aferente stocului de locuințe aflate în administrarea primăriei. De asemenea, execuția bugetară este construită în așa fel, încât cetățenii nu își pot da seama pe ce se reatribuie sumele necheltuite pe locuire sau pe locuințe sociale. Drept urmare, solicitanții de locuințe sociale continuă să rămână frustrați an de an, când citesc în bugetele anuale, că s-au bugetat sume pe domeniul locuire, dar observă că stocul de locuințe din fondul primăriei nu a crescut, din contra, este în scădere (datorită continuării vânzărilor și/sau scoaterii din circuitul locativ a apartamentelor aparținând vechiului fond de stat)”, a mai spus Vincze.
Emil Boc susține că face demersuri pentru construirea de noi locuințe sociale.
“Acum avem depusă o fișă de proiect inclusiv pe Planul Național de Redresare și Reziliență să realizăm locuințe sociale. Sperăm să se aprobe, este nevoie de locuințe sociale. De asemenea, avem bani în buget să cumpărăm locuințe de pe piață, am cumpărat câteva și anul trecut. Apoi, facem demersuri să modificăm legea, să cumpărăm locuințe și în zona metropolitană, pentru că acum legea ne permite doar să cumpărăm pe raza municipiului Cluj-Napoca”, a spus Boc, la Realitatea FM.