Sustenabil. Noul mall al Clujului este conceput să funcționeze strict electric din surse regenerabile până la minus 15 grade Celsius

Autor  admin   în       2 saptãmâni în urmã     495 Vizualizări.  

La evenimentul CLUJ-NAPOCA ROUNDTABLE, Sorin Guttman, project manager al proiectului Rivus, a detaliat angajamentele și inițiativele sustenabile ale acestui complex urban multifuncțional dezvoltat de Iulius Group și Atterbury Europe. Construit pe o bază ecologică solidă, proiectul Rivus urmărește să stabilească noi standarde de sustenabilitate în dezvoltarea urbană din România.

Integrarea sustenabilității în toate etapele

Guttman a explicat că sustenabilitatea este o valoare centrală în fiecare etapă a proiectului Rivus, de la concept și design până la operare. Aceasta include un management al deșeurilor eficient și reutilizarea materialelor rezultate din operare. Materialele de construcție sunt selectate și utilizate pe baza amprentei de carbon pe care o generează, iar proiectul include măsuri pentru absorbirea emisiilor de carbon prin crearea de zone verzi și activități conexe.

„Dacă ne referim la materialele folosite în construcții, am calculat amprenta de carbon și perioada în care această amprentă sau aceste emisii de carbon sunt absorbite prin generarea de oxigen sau prin absorbirea de carbon prin activități conexe”, a explicat Guttman. Această abordare atentă vizează minimizarea impactului asupra mediului și reintegrarea materialelor într-un ciclu ecologic.

Clădiri verzi și energie regenerabilă

Un aspect important al proiectului Rivus este extinderea spațiilor verzi pe fațade și pe acoperișuri, menită să reducă emisiile de carbon și să contribuie la un echilibru climatic în funcționare. Climatizarea clădirilor este realizată cu ajutorul unui sistem care utilizează energie din surse regenerabile, asigurând un echilibru energetic până la temperaturi de minus 15 grade Celsius. Sub această temperatură, sistemul trece la un backup alimentat cu gaz, dar până la această limită, funcționarea este 100% electrică și regenerabilă.

„Astăzi, pe bursa de energie, avem posibilitatea de a controla sursa de energie electrică achiziționată. Proiectul este conceput să funcționeze strict electric din surse regenerabile până la minus 15 grade, ceea ce reprezintă un progres notabil în domeniul sustenabilității,” a precizat Guttman.

Materiale durabile și arbori aclimatizați

În ceea ce privește materialele de finisaj, proiectul Rivus folosește materiale durabile și neutre din punct de vedere climatic, selectate pentru a minimiza impactul asupra mediului și pentru a crea un mediu sănătos pentru vizitatori.

În plus, parcul și zonele verzi din cadrul proiectului includ arbori maturi, cu vârste cuprinse între 13 și 60 de ani, care au fost aclimatizați într-o pepinieră din Islanda. Guttman a subliniat că această măsură previne introducerea de dăunători externi și contribuie la sustenabilitatea proiectului.

Un nou standard pentru dezvoltarea urbană

Sorin Guttman a concluzionat că, deși aceste măsuri puteau părea avangardiste când au fost introduse, ele devin acum o normă necesară pentru regenerarea urbană. „Constatăm că, pe măsură ce înaintăm în timp, aceste măsuri devin norma. Comunitatea realizează că, fără să ia în calcul toate acestea, nu putem regenera urban,” a declarat el.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.