„Suspiciuni cu privire la buna gospodărire a banilor publici”. Atac la Emil Boc, după prezentare draftului de buget

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1371 Vizualizări.  

Primarul Clujului, Emil Boc, a prezentat luni un draft de buget al municipiului pe 2021, care a intrat în faza de consultare publică. A realizat și grafice conform cărora 46,6% din fondul pentru dezvoltare merge către transport și infrastructură, iar 22,8% către locuințe, servicii și dezvoltare publică.
Suma care merge spre locuințe, servicii și dezvoltare publică a nemulțumit-o pe Eniko Vincze, de la ONG-ul Căși sociale acum. Aceasta a observat că suma pe 2021, 238 de milioane de lei, este cu doar șase milioane de lei mai mare decât execuția pe 2020.
„Alocarea pe acest capitol a crescut doar cu cc. 2.6%, în condițiile în care bugetul anului 2021 este cu 22% mai mare decât cel al anului trecut, și mai mult, bugetul pentru dezvoltare în 2021 este cu 45.27% mai mare decât cel pe anul 2020. Asta înseamnă că, în continuare, domeniul locuirii este neglijat, chiar dacă figura de mai sus sugerează că “Locuințele, serviciile și dezvoltarea publică” este a doua mare prioritate a fondului de dezvoltare, și chiar dacă dezbaterile din lunile trecute pe această temă au sugerat importanța schimbării politicilor de locuire și de locuire socială”, a subliniat Eniko Vincze.
Activista este dezamăgită că nu reiese nici în acest an câți bani se prevede a se cheltui din totalul alocat marelui capitol “Locuințe, servicii și dezvoltare publică” pe creșterea fondului de locuințe sociale, pe renovări, și/sau pe mentenanța/ reparațiile fondului existent, sau pe alte tipuri de costuri aferente stocului de locuințe aflate în administrarea primăriei.
„Lipsa de transparență în legătură cu defalcarea acestor cheltuieli, precum și cu stricta urmărire a direcției în care se reatribuie sumele necheltuite, ridică suspiciuni cu privire la buna gospodărire a banilor publici și bunului public din acest domeniu. Iar solicitanții de locuințe sociale continuă să rămână frustrați an de an, când citesc în bugetele anuale, că s-au bugetat sume pentru locuințe, dar observă că stocul de locuințe din fondul primăriei nu a crescut, din contra, este în scădere (datorită continuării vânzărilor și/ sau scoaterii din circuitul locativ a apartamentelor aparținând vechiului fond de stat)”, a mai arătat Vincze.
În ultimii 12 ani, Clujul nu a mai construit niciun bloc de locuințe sociale. Este însă în edificare un imobil pe strada Ghimeșului, care trebuia finalizat încă de acum doi ani.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.