Surprinzătorul proiect de regenerare urbană Iulius – Carbochim: cel mai mare mall din România, cel mai mare parking subteran. „Oferă o altă economie de timp și o altă calitate a vieții”
Raluca Munteanu, directorul de dezvoltare al Iulius, a fost invitata săptămânii la Real Estate Agenda, emisiune produsă de Napoca Live, în colaborare cu Media9. Vedeți emisiunea la finalul articolului.
Raluca Munteanu a oferit detalii extrem de interesante despre noul Iulius Mall propus pe platforma Carbochim, din Piața 1 Mai.
500
de milioane de euro urmează să investească Iulius, la Cluj, pentru a construi noul ansamblu mixt.
Vă amintiți ce zonă periferică era cea a hotelului UniversT, în urmă cu 20 de ani? Odată cu construirea Iulius Mall, lucrurile s-au schimbat radical. S-au construit clădiri de locuit și de birouri, s-a creat un scurt verde, ospitalier pentru cetățeni și evenimente, lacul Gheorgheni I a devenit mai atractiv, inclusiv prin crearea de piste de alergare și velo în jurul său. Pe scurt, zona periferică s-a transformat într-una vie, vibrantă. Asta promite Iulius și pentru Piața 1 Mai, respectiv pentru strada Oașului, de care se va lega printr-un pod rutier, respectiv printr-unul pietonal și velo.
„Este o zonă de regenerare urbană, care va avea mai multe componente. De altfel, grupul Iulius s-a specializat încă din 2012 în proiecte de reconversie, proiecte mixte. Investiția noastră va deveni un motor de dezvoltare pentru zona Carbochim și pentru întreaga platformă industrială (…). Acesta va fi un proiect care îți oferă totul în apropiere, îți oferă o altă economie de timp și o altă calitate a vieții. Pentru noi este evidentă și nevoia de timp a oamenilor și, mai ales, de a nu-l irosi stând în trafic. De aceea, un proiect care îți oferă totul în apropiere, reunind atât de multe funcțiuni – magazine, servicii, office, rezidențial, parc, evenimente – va genera economie de timp”, a spus Raluca Munteanu, la Real Estate Agenda.
14
hectare are platforma Carbochim, pe care se va construi proiectul Iulius. Amenajările prinse în planul urbanistic zonal ce urmează să fie propus vizează însă o suprafață de 19 hectare, incluzând și investițiile în crearea de conexiuni cu vecinătățile și cu întregul oraș, precum și amenajarea malului râului Someș ca spațiu de relaxare și centru de sport în aer liber.
În ceea ce privește retail-ul, e limpede, noul Iulius și-a propus să devină cel mai mare mall din România: 115.000 metri pătrați, cu peste 400 de magazine, food court cu zeci de restaurante și o terasă proprie, mix de peste 30 de restaurante concept.
„Clujul s-a dezvoltat extraordinar în ultimii ani, iar locuitorii orașului au acum nevoie de altceva. De aceea, ne-am propus să aducem concepte noi de magazine și de entertainment, noi opțiuni de petrecere a timpului liber cu familia, bazate pe experiență, pe calitatea serviciilor. Vom avea o componentă puternică de food & beverage, diferită de ceea ce există în prezent”, a detaliat Raluca Munteanu.
6.000
de locuri de parcare ar urma să aibă noul mall, dispuse pe două nivele subterane. Va fi cel mai vast parking sub pâmânt din România. Vor fi create și peste 3.500 de spații pentru biciclete, respectiv stații de încărcare a mașinilor electrice.
Nu știm încă numărul de apartamente pentru clădirile rezidențiale, dar Iulius promite o nouă generație de locuințe, orientate către Someș și zona verde integrată din nordul orașului. „Rezidențialul nu va fi funcția dominantă. Nu am comunicat încă numărul de apartamente și nici înălțimea clădirilor, pentru că încă nu am stabilit. (…) Vor avea suprafețe generoase, cu standarde peste ceea ce există acum pe piață, cu suprafețe vitrate, pentru a beneficia cât mai mult de lumina naturală, și terase individuale de mari dimensiuni”, a explicat reprezentanta Iulius.
23.000
de metri pătrați de birouri promite noul ansamblu, într-o primă etapă. Vor fi birouri inteligente verzi în ceea ce se dorește a fi viitorul pol de business al Clujului. „Ne dorim un alt gen de birouri, pentru companii internaționale care își doresc un spațiu mixt – unde angajații vin cu plăcere pentru că au parte de servicii, de spațiu verde, pot face mai mult cu ziua lor”, a dezvăluit Raluca Munteanu.
Două clădiri de patrimoniu industrial vor fi păstrate și convertite în spații culturale, respectiv de co-working, pentru susținerea inițiativelor locale. Iulius și-a asumat și realizarea unui centru dedicat artelor spectacolului, în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, care va găzdui concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media.
4
hectare ar urma să aibă grădina urbană propusă de Iulius Mall, pe malul Someșului. Aceasta se va lega, printr-un pod pietonal, cu Parcul Armătura, aflat în plină amenajare. „Începând din 2012, toate proiectele noastre au ca ancoră un parc. Așa s-a întâmplat la Palas, în Iași, sau în Timișoara. Ne dorim o abordare sistemică și integrată cu Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura, respectiv ne-am propus să valorificăm malurile Someșului, astfel încât publicul să aibă o legătură frumoasă, pietonală și velo”, a subliniat Munteanu.
Vedeți emisiunea aici:
Proiectul a obținut un certificat de urbanism în luna martie; urmează să intre în perioada următoare în dezbaterea specialiștilor din Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU). Forma agreată în această comisie va primi ulterior avizul arhitectului șef, apoi va aștepta o hotărâre de Consiliu local și o autorizație de construire.