Suprema politețe
„Gata, asta e!” mi-am zis. Nu mai rezist, trebuie să mă dau jos din mașină, să mă duc la el la geam și să-i spun răspicat să-și ia politețea de doi bani și să și-o înfigă acolo unde-i este locul, adică în partea dorsală.
Ne găseam într-o situație clasică pentru cei care conduc autovehicule: am sosit în același timp la o intersecție cu un drum cu prioritate, deci eram nevoiți să „negociem” prioritățile. În fapt, nici nu se punea problema stabilirii unei priorități: eu semnalizam intenția de a vira la stânga, deci celălalt participant la trafic, întrucât părea că dorește să continue drumul drept, avea prioritate. Nimic de „negociat”, nimic de stabilit prin calcule savante… și totuși, mușcat de inimă de șarpele amabilității, el îmi face semn cu farurile, cică, vezi doamne: „Sunt băiat bun, te las să treci”.
Era chiar prea de tot! De la o vreme încoace, am avut nenumărate episoade dintre acestea, dovezi ale unei deficitare înțelegeri atât a regulilor de circulație, cât și a regulilor mai largi ale politeții. În general, mi se pare o imensă prostie să te arăți politicos, atunci când există o regulă clară, care zice altfel.
Fii politicos și anunță din vreme intenția de a schimba direcția de mers, de a vira. Regula aceasta nu a fost „inventată” pentru a-ți complica ție viața, pentru a-ți „tulbura zenul” când tu ai de plătit rate, taxe, amenzi și cadouri de 8 Martie. Dacă o privești ca pe o constrângere inutilă și te gândești să te supui, dar în maximă scârbă, atunci vei semnaliza un viraj doar după ce ești deja la jumătatea lui, spre marea mea iritare. Nici prin cap nu ți-a trecut, desigur, că aș fi apucat și eu să trec prin intersecție dacă intențiile tale ar fi fost dezvăluite, din marea milă a ta…
Fii politicos și anunță din vreme intenția ta de a ieși din sensul giratoriu. Nu-ți cer să-ți anunți dinainte de intrare intențiile, că ar fi chiar prea mult, la cât ești de ocupat și de important. Dar măcar atunci când te-ai hotărât să extragi din sensul giratoriu augusta ta persoană semnalizează, dându-mi și mie o șansă de a intra și a urma drumul umilei mele existențe…
Fii politicos și utilizează cât mai puțin telefonul mobil în timp ce conduci. Te rog, dacă tot vrei să faci ceva rău, mai bine bea până nu mai știi cum te cheamă, fiindcă s-a constatat că astfel reflexele tale sunt mai puțin încetinite decât de o palpitantă discuție cu noua iubită sau de o încrâncenată dispută cu vreun client rău-platnic. Și nu era destul că te târăști prin traficul rutier ca un zombie cu privirile pierdute într-un univers paralel, conducând cu o singură mână, acum ai început să textuiești și să cetuiești (îmi asum barbarismele!), ceea ce nu-mi dă deloc încredere în tine, în discernământul tău…
Fii politicos și respectă direcțiile atribuite fiecărei benzi de circulație. Desigur, ocupat cu barbarismele de mai sus, nu ai timp să remarci că pe marginea străzii sunt instalate niște panouri dreptunghiulare cu fond albastru, pe care săgeți albe arată care este direcția permisă de pe fiecare dintre benzile de circulație. După cum nu ai dispoziția să remarci că sunt săgeți identice, doar mult mai mari, pe carosabil. În consecință, lasă telefonul deoparte și încearcă să te încadrezi corect pe benzile de circulație, evitând astfel să încurci pe toată lumea constatând în intersecție că ești în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit…
Aceasta este singura formă de politețe pe care o aștept de la tine, stimate tovarăș de suferință pe străzile și șoselele sufocate ale patriei: respectă regulile. Regulile de circulație, care te îndrumă asupra comportamentului corect sau măcar sigur, în fiecare împrejurare în care drumurile noastre se intersectează. Singura formă de politețe trebuie să fie promptitudinea în respectarea regulilor, grija ca ele să funcționeze negreșit, pentru securitatea ta și a mea.
Fiindcă o societate fără reguli… va să zică că nu le are! Orice societate omenească funcționează prin respectarea regulilor; fără reguli, suntem simple animale, supuse arbitrariului și întâmplării lipsite de discernământ. Și aceasta nu numai în domeniul circulației rutiere, poate chiar cel mai puțin aici (cine cunoaște circulația aparent nebună și haotică din țările calde știe că acolo singura regulă este una inspirată de valorile fundamentale ale grijii și compasiunii: „Nu fă rău celuilalt”). Ci în toate domeniile, indiferent care ar fi acelea. Orice organizație, orice instituție, orice alcătuire umană are nevoie de reguli, are nevoie de un schelet moral, chiar dacă el este alcătuit din reguli vechi de când lumea și pământul.
Respectarea regulilor vine și cu o mare doză de responsabilitate. Una este politețea atunci când vorbești cu mătușica din vecini și alta este atunci când te afli la volanul unui bolid care cântărește două tone și are sub capotă o herghelie de peste 300 de cai. Primim, zi de zi, informații despre răul pe care oamenii pot să-l facă manevrând iresponsabil acești monștri metalici. Și, ca un făcut, niciodată nu este vorba despre draci care și-au băgat coada, ci despre oameni, ca tine și ca mine, care au uitat să respecte regulile.
Mi se pare foarte periculos să subminăm primatul regulii printr-o găunoasă și periculoasă politețe. Hai să fim politicoși la ușa unui local, în autobuz sau în sala de fitness. Hai să fim politicoși în pauza de cafea la locul de muncă sau la masa de seară, în familie. Hai să fim politicoși în politică, să nu ne mânjim precum porcii care se tăvălesc în mocirlă. Să fim politicoși pe mediile sociale, unde să respectăm toate opiniile și opțiunile.
Și, mai presus de orice, să facem din respectarea regulilor forma supremă de politețe.