Studii de trafic obligatorii. Omul pe care strategia Primăriei l-a îmbogățit

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã  

A suscitat interes un articol publicat ieri de Media9, privind măsura luată de Primărie în ceea ce privește studiile de trafic pe care trebuie să le realizeze dezvoltatorii imobiliari. Găsiți textul mai jos. Iată de ce am decis să venim cu date suplimentare.

Măsură anunțată de Emil Boc: ajută dezvoltatorii imobiliari

Studiile de trafic sunt obligatorii pentru dezvoltatori, care înainte de a ajunge cu proiectele lor imobiliare la comisiile de urbanism trebuie să treacă peste obstacolul comisiei de siguranța circulației. Acolo sunt blocate multe dintre ele, întrucât se consideră că afectează traficul. 

Paranteză: e o lungă discuție dacă afectează sau doar influențează. Traficul de pe o stradă este dat în mică măsură de riverani și în mare măsură de tranzit. Cât impactează 20 de mașini pe o arteră unde trec zilnic mii? Dar aici e deja o tușă fină.

Primăria a decis ca fiecare dezvoltator să vină cu propriul studiu de trafic. Sigur, aici apar suspiciuni, unii spun că s-ar mai putea jongla cu cifrele, dar asta este o altă poveste. Ideea este că cerința municipalității a creat o nevoie de antreprenorilor și, practic, l-a îmbogățit pe un profesor de la Universitatea Tehnică, Mihai Dragomir pe numele său. Prin compania sa, Zoom Proiect, Dragomir este principalul jucător pe piața studiilor de trafic din Cluj. Culmea, nu activează la facultatea specializată pe trafic rutier (Facultatea de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică, unde există catedră de management al traficului), ci la Facultatea de Construcții, unde, potrivit cv-ului, s-a specializat în ingineria drumurilor și materiale de construcții pentru drumuri. Altfel spus, infrastructură rutieră, nu circulație rutieră. Sigur, bravo lui, omul a identificat o nișă și a valorificat-o.

Ne-am uitat pe datele Zoom Proiect. Numai în anul 2021, compania înființată în 2017 și care are doar doi angajați, a avut venituri de aproape un milion de lei. Ca să înțelegeți cum i-a schimbat omului viața, ajunge să aruncați o privire pe declarațiile sale de avere. De exemplu, și-a cumpărat în 2022 o casă de 232 de metri pătrați.

Într-o discuție purtată săptămâna trecută, fostul ministru al Cercetării, Nicolae Burnete, președintele Senatului UTCN și membru în comisia de siguranța circulației, susținea că Primăria ar trebui să realizeze independent studiile de trafic și că măcar ar fi obligatoriu să dețină o bază de date, ca să poată compara rezultatele pe care le primește cu cele pe care le deține deja. Nu ar fi mai ușor pentru toată lumea?

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.