Strada-parc a Clujului. E gata, dar încă nu a fost inaugurată – GALERIE FOTO

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1700 Vizualizări.  

Știți motocicletele acelea pentru copii, din plastic? Stau vreo două aruncate pe caldarâm, alături de o tricicletă, aparent toate fără stăpân. Mai încolo, trei copilași se înghesuie la o masă și te lămurești că vehiculele au, de fapt, stăpân. Ceva mai departe, o fată și doi băieți dau cu piciorul într-o minge galbenă.

E seară, aerul s-a mai răcorit, dar copiii se lasă cu greu convinși să plece din acest spațiu recreat al Clujului. Nu-i vorbă, și părinților le place să mai schimbe o vorbă. O arteră pietonală cu funcțiune de parc, pe partea sa de nord. Asta a devenit strada Molnar Piuariu, din cartierul Mărăști, refăcută de la zero, finalizată, însă neinaugurată încă.

4.466

de metri pătrați are zona modernizată, adică strada Molnar Piuariu, între Fabricii de Zahăr și Dâmboviței.

 

Așa a fost și planul. O stradă shared space, în partea sa de sud, și complet pietonală, înspre căminul UTCN, prevăzută cu un mic spațiu verde. Un cadou pentru studenți, care însă lipsesc momentan și nu l-au putut primi. Urma să se deschidă și terase, dar se mai amână. Strada are două stații de încărcare a vehiculelor electrice (una amplasată însă pe strada Fabricii de Zahăr), multă vegetație, cu sistem de irigare, mobilier stradal (sunt o mulțime de mese și băncuțe în fața blocurilor și în zona pietonală), coșuri de gunoi cu colectare selectivă, standuri pentru biciclete, hidrant. Cablurile au fost mutate în subteran. Există și un panou de informare, care însă momentan nu informează nimic.

   

4,2

milioane de lei a fost valoarea lucrării, fără TVA. Executantul a fost compania Diferit SRL. Proiectarea a fost evaluată la 153.000 de lei, tot fără TVA.

Arhitecții de la Planwerk sunt cei care au imaginat această stradă smart. Primăria a anunțat că și alte artere din cartierele Clujului vor suferi astfel de modificări. Există chiar un proiect de „culoare pietonale”, despre care Media9 a scris încă de acum un an. Era și timpul, Cluj-Napoca nu înseamnă doar trei piețe și patru bulevarde. 🙂

Modernizarea Clujului ajunge în cartiere. Reamenajări și concursuri internaționale de soluții

Proiectul prevede realizarea de studii de fezabilitate pentru reamenajarea unor străzi și spații urbane:

  • str. Republicii (tronson până la strada Ion Creangă), Ion Creangă, Victor Babeș, B.P. Hasdeu, Piezisă
  • str. Octavian Petrovici și Parcul I. L. Caragiale (Centru)
  • str. Sigismund Toduță, Piața 14 Iulie, Parcul 14 Iulie, str. Traian Grozăvescu, str. George Enescu (cartier Grigorescu)
  • Piața Ion Agârbiceanu, Parcul Ion Agârbiceanu, străzile Moise Nicoară, Amos Frâncu, Brașov, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Alexandru Bohățiel, Galaxiei (cartier Andrei Mureșanu)
  • Piața 1848, străzile Paris, Meseriilor, Olănești, Barbu Patriciu (cartier Iris)
  • str. Argeș, Cuza Vodă

Demararea unor concursuri internaționale de soluții:

  • Piața Zorilor – str. Zorilor – str. Louis Pasteur (cartierul Zorilor)
  • Piața Mărăști – Aleea Bibliotecii – B-dul 21 Decembrie (cartierul Mărăști)

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.