Strada Kogălniceanu va avea „volum verde”. Șerban Țigănaș: „Spațiul public trebuie să primească cea mai bună întrebuințare pentru locuitori”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     2020 Vizualizări.  

Cunoscutul arhitect Șerban Țigănaș, decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism, a bătut cu pasul strada Kogălniceanu, în cea mai recentă emisiune Urbea9, produsă de Media9. Și a explicat de ce iubitorii de verde și de natură nu trebuie să se îngrijoreze.

«Spațiul public trebuie să primească cea mai bună întrebuințare pentru locuitori. Ori acest spațiu public de zonă centrală, în mod evident, în această formulă spre care se îndreaptă, este mult mai bun decât ce a fost înainte, adică o stradă asfaltată, cu borduri, trotuare și parcări pe ambele părți. El nu este un rezervor pentru mașini, nu poate să fie, este un spațiu excepțional cu obiecte de arhitectură din diferite perioade istorice, care merită să fie privite, accesate, un loc cu arbori care vor înverzi, fără îndoială, sub care ne va face plăcere să ne plimbăm, și nu un loc pentru peluză cu iarbă. Stațiul verde trebuie înțeles în două dimensiuni, ca suprafață și ca volum. Ca suprafață ne referim la parcuri, scuaruri și grădini, ori Clujul a luat această opțiune de a reabilita parcurile existente și de a crea altele noi. Mai trebuie să regăsim aceste suprafețe pe culoarele verzi, iar Clujul are prevăzut acest lucru în planul urbanistic general, încearcă să lege aceste suprafețe prin cursurile de apă. Dar noi aici suntem în cetate, zidul cetății este la câteva zeci de metri. Această cetate are o istorie și o ambianță care este minerală, care este a străzii și nu a peluzei. Ăsta este contextul în care a apărut Palatul Teleki, nu pe o pajiște. Asta este varianta istorică. Cealaltă este utilizarea intensă a acestui spațiu. El este un spațiu de tranzit sau de promenadă, intens utilizat pentru că centrul este intes utilizat. Nu se compară cu Cetățuia, care înseamnă plimbare, natură și așa mai departe. Nu putem să recreăm același spațiu peste tot. Revenind la ceea ce se numește generic spațiu verde, aici este volum verde. Acest volum verde care este necesar și în cetate ni-l vor oferi coroanele copacilor și nu suprafețele de călcare. Eu cred că lucrurile acestea pot fi înțelese și au logica lor. Eu cred că acest proiect, dincolo de micile sau marile gafe legate de monumente, care se vor corecta cu sprijinul societății civile și al administrației, merită apreciat, felicitări autorilor», a spus Țigănaș.

Vedeți mai jos emisiunea Urbea9, în care Șerban Țigănaș este invitat permanent:

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.