STOP CADRU. Știi unde a fost făcută această fotografie?

Autor  admin   în       1 year în urmã     2301 Vizualizări.  

… sigur că știi, dacă ești clujean. Este o fotografie veche și valoroasă cu ceea ce era dealul Cetățuia, văzut dinspre Parcul Central, înainte de al doilea război mondial. Imaginea apare în documentația arhitecților însărcinați astăzi să modernizeze Cetățuia, atât în partea sa superioară, cât și pe versantul sudic.

Revenind la fotografie, să spunem că Cetățuia a devenit, după 1.800, o mahala pentru populația săracă a orașului. Versantul sudic are o serie de grote, care, la acea vreme, erau locuite. Romulus Vuia, directorul Muzeului Etnografic acum peste 100 de ani, a reușit chiar să achiziționeze una dintre grotele locuite de pe Cetățuie, cu întreg inventarul acesteia. Intenționa să realizeze Muzeul Satului chiar acolo și ar fi urmat să ilustreze una dintre cele mai arhaice forme umane de locuire,așa cum s-a păstrat ea la Cluj până în secolul XX, însă în cele din urmă muzeul a primit teren în Hoia. Astfel, proiectul locuinței de grotă a fost abandonat.

Construcțiile de pe versantul sudic al dealului Cetățuia au fost demolate progresiv după al doilea război mondial. Cetățuia a fost sistematizată de regimul comunist, iar această acțiune a fost una dintre primele ce aveau să schimbe aspectul orașului. 

Obiectivele modernizării actuale sunt punerea în valoare a vechii cetăți fortificate și a cadrului natural, realizarea unui traseu ciclo-pietonal peisager de coamă pe versantul nordic al Someșului, de la ansamblului monument istoric „Cetățuia Cluj-Napoca” până la Strada Gruia, reorganizarea accesului auto perimetral ansamblului monument istoric „Cetățuia Cluj-Napoca”, reorganizarea transportului public perimetral ansamblului monument istoric „Cetățuia Cluj-Napoca”, dar și lărgirea amprizei străzii General Dragalina 

About